Victimele catastrofei de la Cernobîl au fost comemorate la Chișinău

  • 14 Decembrie 2020 16:46
Victimele catastrofei de la Cernobîl au fost comemorate la Chișinău

O ceremonie de comemorare a victimelor catastrofei de la centrala de la Cernobîl a avut loc astăzi la Complexului Memorial din strada Trandafirilor, din capitală. Cu un mesaj în memoria participanților la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl a venit și premierul Ion Chicu, comunică MOLDPRES.

La eveniment au mai mulți oficiali printre care ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ambasadelor, Asociației Obștești „Uniunea Cernobîl din Moldova" și Asociației Cernobîl din Chișinău.

„Acele evenimente tragice, care au avut loc cu 34 de ani în urmă, au schimbat omenirea și a lăsat o amprentă gravă asupra vieții locuitorilor din regiune și nu numai. Astăzi, vreau să mă închin în fața curajului și devotamentului acelor moldoveni care au participat la operațiunea de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl, care a fost menită să reducă contaminarea radioactivă”, a spus Gaiciuc.

În mesajul publicat pe pagina Executivului, premierul specifică că “deși pandemia în acest an a creat impedimente în dezvoltarea economică a țării, limitând posibilitățile financiare ale bugetului, totuși Guvernul a reușit să realizeze un șir de acțiuni pentru sporirea protecției sociale a veteranilor”.

„Începând cu anul 2021, va fi majorată dublu alocația lunară pentru soții supraviețuitori ai participanților la lichidarea consecințelor avariei, și va constitui 500 lei. Este planificată și majorarea până la 500 lei a alocației lunare de stat pentru veterani. De asemenea, cu 100 de lei va crește alocația lunară pentru persoanele cu dizabilități provocate din cauza avariei de la Cernobîl, iar veteranii participanți la acțiunile de lichidare, neangajați în câmpul muncii vor beneficia de asigurare medicală gratuită. Totodată, este în proces soluționarea problemei privind legiferarea și repartizarea celor 80 de apartamente construite pentru participanții la lichidarea consecințelor avariei”, se mai spune în mesaj.

Conform datelor oficiale, la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl au participat peste 3 500 de cetățeni ai Republicii Moldova, dintre care 3 000 rezerviști, inclusiv 231 ofițeri mobilizați de comisariatele militare, 400 militari din serviciul militar activ, 70 colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne și 500 de persoane civile.

Sursa:MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău