Vicepreședintele Academiei Române despre personalitățile Marii Uniri: Românii trebuie să vizualizeze această generație extraordinară

  • 17 Septembrie 2018 14:42
Vicepreședintele Academiei Române despre personalitățile Marii Uniri: Românii trebuie să vizualizeze această generație extraordinară

Vicepreședintele Academiei Române Răzvan Theodorescu a subliniat, luni, că făuritorii Marii Uniri de la 1918 reprezintă o generație "extraordinară" și "irepetabilă", adăugând că, după 1953, România a avut doar lideri politici și nu oameni de stat.

"Românii trebuie să vizualizeze această generație extraordinară și irepetabilă. După generația cea mare care a făcut '48-ul și Unirea și parțial și Independența - generația care merge de la Ion Ghica la Kogălniceanu, a fost generația aceasta uriașă, care a fost a făuritorilor Unirii. (...) Am mai spus-o și n-o să încetez s-o spun: aceasta este generația oamenilor de stat, care s-a gândit la generațiile viitoare, o generație care nu s-a mai repetat, pentru că România, începând din anul 1953, când murea la Sighet Iuliu Maniu, nu a mai avut niciun om de stat. Până astăzi, avem oameni politici, lideri politici", a spus Theodorescu, la sesiunea de comunicări științifice dedicată Centenarului Marii Uniri, desfășurată luni în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I".

El a evocat figura lui Take Ionescu, "un caz sociologic aproape", "un personaj care a reprezentat foarte bine mentalul acelei epoci", pe care l-a caracterizat drept "cel mai mare orator al României Moderne, alături de Nicolae Iorga". Istoricul a elogiat astfel figura celui care a condus Consiliul de la Paris al Unității Românilor, în timpul negocierilor de la Versailles, ca și pe cel care, "cu relațiile sale internaționale, a avut primul ideea creării Micii Antante, a Micii Înțelegeri".

"Au fost oameni de stat, doamnelor și domnilor, care, aproape toți, vă rog să verificați, au fost și membri ai Academiei Române. Ia gândiți-vă dumneavoastră, după Regina Maria, toate țoapele feminine care ne-au ilustrat istoria și ne-o ilustrează încă, după galeria aceasta de oameni de stat, toți liderii politici mărunți, care-și închipuie uneori că sunt lideri regionali și care sunt, de fapt, niște caraghioși ai istoriei. Dar asta este altceva", a completat Răzvan Theodorescu.

Despre Regina Maria și jurnalul acesteia, "o panoramă a României perioadei 1916 - 1938", a conferențiat istoricul Georgeta Filitti, în timp ce figura Regelui Ferdinand a fost creionată de dr. Alina Pavelescu, director adjunct al Arhivelor Naționale ale României, iar directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Cristescu, a evocat personalitățile unor fruntași ai Marii Uniri, precum Alexandru Vaida-Voevod, Iancu Flondor, Vasile Goldiș, sau Ștefan Cicio Pop.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău