Vicepreședintele Academiei de Științe, Ion Hadârcă, propune revizuirea legii privind reabilitarea victimelor regimului comunist (Audio)  

  • 11 Iulie 15:34
0%
00:00:00
00:00:00

Vicepreședintele Academiei de Științe a Republicii Moldova, scriitorul Ion Hadârcă, a propus trei măsuri esențiale pentru revizuirea legii privind restituirea averilor deportaților și alte inițiative importante.

Într-un interviu acordat recent pentru Radio Chișinău, Ion Hadârcă a subliniat necesitatea de a revizui legea 1225 din 1992, referitoare la reabilitarea victimelor regimului totalitar comunist, conform unui principiu al Consiliului Europei, care prevede restituirea integrală a bunurilor. El a criticat actuala recompensă de 540 de lei, considerând-o „o bătaie de joc” și a cerut autorităților să revizuiască treptat cadrul legislativ.

În al doilea rând, Ion Hadârcă a propus crearea unui Memorial sau Institut al Memoriei, în care să fie adunate toate amintirile, documentele și mărturiile legate de deportări și persecuții comuniste. Acest centru ar urma modelul altor țări, precum Lituania, și ar servi ca loc de păstrare și studiu al acestor informații prețioase.

Ion Hadârcă a mai sugerat inițierea unui proces juridic împotriva statului agresor, Federația Rusă, la Curtea de la Haga. Acest proces ar urma să fie bazat pe o expertiză juridică și ar avea scopul de a aduce justiție pentru atrocitățile comise împotriva poporului din R.Moldova.

Vicepreședintele Academiei de Științe a subliniat importanța integrării acestor subiecte în programa școlară națională, nu doar ca discipline opționale, ci ca parte componentă a istoriei naționale, pentru ca tinerii să cunoască aceste momente tragice din trecutul țării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:3,09 m/s
Fri
27
Sat
27
Sun
23
Mon
24
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău