Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, ”dator” cu un dinte

  • 26 Ianuarie 2016 11:42
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, ”dator” cu un dinte

Avocata Liubov Soboli, de la Fondul de combatere a corupției - o organizație neguvernamentală condusă de unul din liderii opoziției ruse, Aleksei Navalnîi - i-a cerut vicepremierului rus Dmitri Rogozin să respecte un pariu pe care l-a făcut în aprilie 2012, într-o emisiune televizată, și să dea un dinte.Rogozin, responsabil de industria militară, promisese cu acea ocazie…

Avocata Liubov Soboli, de la Fondul de combatere a corupției - o organizație neguvernamentală condusă de unul din liderii opoziției ruse, Aleksei Navalnîi - i-a cerut vicepremierului rus Dmitri Rogozin să respecte un pariu pe care l-a făcut în aprilie 2012, într-o emisiune televizată, și să dea un dinte.

Rogozin, responsabil de industria militară, promisese cu acea ocazie că va da în exploatare până în 2015 cosmodromul 'Vostocinâi' din regiunea Amur (Orientul Îndepărtat rus), proiect pe care chiar el îl coordona. 'Vom construi cosmodromul către 2015', spusese vicepremierul cu acel prilej care, în loc să spună 'promit', folosise o expresie populară cu același sens, dar care se traduce mot-a-mot prin 'îmi dau un dinte', scrie Agerpres.

Într-o postare pe Youtube.ru, avocata i-a amintit luni lui Rogozin că anul 2015 s-a scurs, iar noul centru de lansare a rachetelor nu este încă finalizat, invitându-l să-și onoreze promisiunea făcută și să ofere 'un dinte' poporului.

'Dintele nu vi-l voi da, dar în dinți, cu plăcere', a replicat agresiv Rogozin, potrivit căruia contractul de dare în exploatare a cosmodromului 'Vostocinâi' a fost prelungit până în primăvara acestui an. 'Nu aveți acte care să probeze finalizarea lucrărilor', i-a replicat avocata fondului Navalnîi. 'Cele mai multe dintre facilitățile cosmodromului 'Vostocinâi' au fost construite prin încălcări grave ale normelor de dezvoltare urbană. Construirea unor facilități importante a fost începută în lipsa documentelor de proiectare necesare', a argumentat în continuare Liubov Sobol.

Potrivit acesteia, Agenția federală spațială (Roskosmos) și structurile subordonate ei au încheiat contracte fictive pentru sute de milioane de ruble.

De altfel, înalți responsabili ruși sunt indignați de modul în care a decurs construcția 'Vostocinâi', calificându-l drept cel mai corupt proiect din Rusia, a adăugat avocata, indicând că pentru construcția cosmodromului s-au cheltuit mai mult de 120 de miliarde de ruble (peste 1,2 miliarde de dolari). În acest context, Sobol a spus că se adresează vicepremierului rus în calitate de simplu contribuabil.

Construcția acestui centru de lansare a rachetelor, care a început în 2012, a fost însoțită de o serie de scandaluri răsunătoare privind deturnări de fonduri publice, abuz de autoritate și întârzieri la plata salariilor muncitorilor. Până în prezent, cel puțin 20 de dosare penale au fost deschise în cazul actelor de corupție de la 'Vostocinâi'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău