Vicepremierul Nicu Popescu la Bruxelles: Suntem determinați să muncim accelerat la agenda de reforme și să avansăm în acest mod pe calea aderării la UE

  • 22 Aprilie 2023 10:17
Vicepremierul Nicu Popescu la Bruxelles: Suntem determinați să muncim accelerat la agenda de reforme și să avansăm în acest mod pe calea aderării la UE

În marja vizitei de ieri, 21 aprilie, la Bruxelles, șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu a avut întrevederi cu mai mulți oficiali europeni, scrie Radio Chișinău.

Procesul se integrare europeană, securitatea naționala și detașarea unei Misiuni Civile a Uniunii Europene în viitorul apropiat în țara noastră, au fost printre principalele subiecte discutate în cadrul întrevederilor, potrivit unui comunicat postat de oficialul de la Chișinău le Facebook. 

Vicepremierul Nicu Popescu a înmânat, de asemenea, contribuția Rep. Moldova pentru Raportul de Extindere al UE pentru 2023.

„Cu Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă și de Securitate, am discutat despre parcursul european al țării noastre și despre progresele obținute în realizarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene. Am vorbit, de asemenea, despre aprofundarea în continuare a cooperării între Republica Moldova și Uniunea Europeană în domeniul securității. În context, ne-am referit la detașarea în țara noastră a unei misiuni civile de consiliere sub egida Politicii de Securitate și apărare Comună a UE, care urmează a fi aprobată și lansată în viitorul apropiat. De asemenea, detalii despre Misiunea Civila au fost discutate cu Secretarul General al Serviciului European pentru Acțiune Externă, Stefano Sannino. La fel, am avut onoarea să-i înmânez domnului Gert-Jan Koopman, directorul general al Directoratului General Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE (DG NEAR) contribuția Republicii Moldova pentru Raportul de Extindere al UE pentru 2023. Atât cu domnul Koopman, cât și cu doamna Katarína Mathernová, directorul general adjunct al DG NEAR am vorbit despre asistența UE, precum și despre angajamentul nostru de a continua implementarea agendei de reforme, astfel încât negocierile de aderare să poată fi inițiate într-un termen cât mai restrâns. Cu europarlamentarul Siegfried Muresan am discutat despre parcursul european al țării noastre. Cu această ocazie, am salutat recenta rezoluție a Parlamentului European prin care se solicită începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE până la sfârșitul acestui an. Acest lucru demonstrează sprijinul puternic al UE față de aspirațiile europene ale Republicii Moldova și recunoașterea progreselor noastre în procesul de reformă” a scris Nicu Popescu.

Șeful diplomației moldovenești a reiterat în cadrul întrevederilor despre determinarea Rep. Moldova de accelera agenda implementarea reformelor în vederea avansării la agenda pe calea aderării la Uniunea Europeană, se mai arată in comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău