Vicepremierul Iurie Țurcanu: Sunt pregătite două pachete de digitalizare care vin în ajutorul antreprenorilor

  • 14 Ianuarie 15:16
Vicepremierul Iurie Țurcanu: Sunt pregătite două pachete de digitalizare care vin în ajutorul antreprenorilor

Două pachete de digitalizare, care vor veni în ajutorul antreprenorilor, și nu doar, sunt în proces de pregătire și vor fi lansate în curând. Unul din ele vizează comerțul electronic, iar celălalt va ținti în simplificarea procedurilor notariale legate de activitatea antreprenorilor, a comunicat vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, în cadrul unui club de presă, transmite IPN.

Primul pachet va viza activitatea în mediul online, precum și relațiile prestator-furnizor. Pentru a realiza scenariul de comerț electronic, e nevoie de câteva măsuri cheie, cum ar fi: platforme de comerț, plăți online, impozitare electronică, infrastructură de livrare. Aceste prevederi se regăsesc în respectivul pachet, a precizat oficialul.

Cel de-al doilea pachet de digitalizare vizează oferirea accesului notarilor la resursele de date administrative și li se va cere să nu mai insiste pe prezentarea informațiilor pe hârtie.

În altă ordine de idei, Iurie Țurcanu a precizat că primul pachet legislativ pentru digitalizarea economiei, publicat în Monitorul Oficial în luna decembrie, a intrat în vigoare la 11 ianuarie. Prin această lege s-au atins mai multe segmente unde erau blocaje în interacțiunea businessului cu statul. Cel mai important ce promovează respectiva lege este faptul că descătușează antreprenorialul și îl încurajează să utilizeze metodele de interacțiune de la distanță. S-a introdus obligația pentru autorități să consume documente electronice când interacționează cu publicul larg. Au fost simplificate procesele de înregistrare a afacerii la notar.

O altă lege votată în Parlament este cea a serviciilor publice, care vizează modul de interacțiune dintre stat și cetățeni în contextul prestării serviciilor publice. O noutate a acestei legi este extinderea perioadei de valabilitate a semnăturilor electronice pe o perioadă de până la cinci ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:1,03 m/s
Wed
28
Thu
22
Fri
24
Sat
25
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău