Viceministrul rus de Externe: Chișinăul are o politică distructivă în problema transnistreană, care amenință soluționarea acesteia

  • 23 Iulie 2018 15:29
Viceministrul rus de Externe: Chișinăul are o politică distructivă în problema transnistreană, care amenință soluționarea acesteia

Viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, a vorbit pentru publicația rusă „Kommersant” despre prezența militară rusă în regiunea transnistreană cu ocazia împlinirii, pe 29 iulie curent, a 26 de ani de la înființarea trupelor de pacificatori.

Potrivit sursei citate, Karasin a declarat că pacificatorii asigură stabilitatea și condițiile necesare pentru negocierile privind diferendul transnistrean, prevenind  confruntările militare. „Transnistria este singura regiune din Europa de Est unde după introducerea contingentului de pacificatori, confruntările militare au încetat și nu au mai fost reluate”, a subliniat diplomatul rus, precizând că această operațiune este una de succes, iar Moscova se mândrește cu ce fac pacificatorii. 

În opinia reprezentantului Ministerului rus de Externe, aceste trupe contribuie la secutitatea întregii Europe. „În același timp, constatăm că partenerii noștri moloveni au în ultimul timp un comportament distructiv în această chestiune. Cu profund regret, anul trecut a fost sabotată sărbătorirea comună a aniversării a 25 de ani a trupelor pacificatoare și noi luăm în calcul că acest lucru a fost cauzat de procesele de conjunctură care au loc în R. Moldova contemporană. O dovadă a acestui lucru a devenit inițiativa Chișinăului și adoptarea acesteia la 22 iunie a rezoluției provocatoare de către Adunarea Generală a ONU privind retragerea deplină și neconidționată a trupelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova. Această inițiativă a Chișinăului reprezintă o amenințare asupra progresului fragil înregistrat în ultimele luni în reglementarea transnistreană”, a declarat Grigori Karasin. 

Menționăm că atât ONU, cât și NATO, SUA au cerut retragerea trupelor ruse care staționează ilegal pe teritoriul R. Moldova. Este vorba de Grupul Operativ al Trupelor Ruse și nu de militarii ruși care fac parte din misiunea de pacificatori de la Nistru. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău