Vice-ministrul de externe al Albaniei, Besart Kadia, la Chișinău: Extinderea UE este strategic mai importantă ca niciodată. Suntem mai puternici când suntem uniți

  • 22 Noiembrie 2023 14:13
Vice-ministrul de externe al Albaniei, Besart Kadia, la Chișinău: Extinderea UE este strategic mai importantă ca niciodată. Suntem mai puternici când suntem uniți

Integrarea europeană este singura soluție viabilă pentru păstrarea păcii, securități și prosperității în regiune, a declarat Ministrul de Externe, Nicu Popescu, după reuniunea Inițiativei Central Europene, desfășurate astăzi, 22 noiembrie, la Chișinău. Contextul regional și efectele dramatice ale agresiunii Rusiei în Ucraina, a fost subiectul principal pe agenda discuțiilor. La finalul reuniunii, șeful diplomației de la Chișinău a susținut o conferință de presă comună cu secretarul general al forului și vice-ministrul de externe al Albaniei, țară care a preluat președinția Inițiativei Central Europene, transmite Radio Chișinău.

Depășirea crizelor generate de războiul de la graniță și accelerarea integrării europene au fost principalele temele puse în discuție în cadrul reuniunii de la Chișinău a Inițiativei Central Europene. Revenit de la Bruxelles unde a promovat agenda europeană și a discutat pașii următori în procesul de aderare al Rep. Moldova, ministrului de Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, susține că salvarea țărilor din regiune este doar integrarea în UE.

„În pofida situației dificile umbrite de războiul injust al Federației Ruse împotriva Ucrainei, am constatat unanim, și prin prisma acestui for, că procesul de integrare europeană este singura soluție viabilă pentru păstrarea păcii și securității europene. Poziția cheie a președinției noastre în cadrul ICE  fost incontestabilă: integrarea europeană trebuie să rămână principala preocupare a statelor candidate, din cadrul Inițiativei Central Europene”, a spus Popescu.

Vice-ministrul de externe al Albaniei, Besart Kadia, a condamnat agresiunea Rusiei în Ucraina și a insistat pe extinderea UE în Balcanii de Vest. 

„Extinderea UE către Balcanii de Vest, chiar și în regiune,  trebuie să se întâmple mai devreme, decât mai târziu. Este un interes comun și este foarte important pentru securitatea regiunii și a întregului continent.  Extinderea UE este strategic mai importantă ca niciodată. Suntem mai puternici când suntem uniți”, a declarat Besart Kadia.

Rep. Moldova a predat Albaniei președinția Inițiativei Central Europene, iar  Belarus a fost exclusă din acest forum interguvernamental de pregătire a statelor pentru aderare la UE, a anunțat secretarul general al Inițiativei Central Europene Roberto Antonione.

„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu este direct legată de Moldova, însă sunt multe consecințe. Președinția Moldovei a fost una de succes. Cea mai mare prioritate a ICE este să facilităm procesul de integrare în Uniunea Europeană. Avem semnale foarte bune. Sunt convins că toți membrii ai inițiativei noastre vor fi și membri ai UE”, a menționat Roberto Antonione.

Din Inițiativa Central Europeană fac parte 9 țări membre UE – Bulgaria, Cehia, Croația, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria, și 7  state ne-membre UE – Albania, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Republica Macedonia, R. Moldova, Muntenegru, Serbia și Ucraina. Este cel mai vechi și cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperarea regională în Europa Centrală, concentrându-se totodată pe pregătirea celor șapte state pentru o viitoare aderare la Uniunea Europeană.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,66 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău