Viceguvernatorul BNM: Pentru acțiunile blocate de instituție există doar un singur scenariu - vânzarea acestora

  • 03 Iunie 2020 10:01
Viceguvernatorul BNM: Pentru acțiunile blocate de instituție există doar un singur scenariu - vânzarea acestora

Pentru acțiunile blocate de autoritatea de reglementare există doar un scenariu - vânzarea acestora, consideră viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Ion Sturzu.

Într-un interviu pentru agenția INFOTAG, el a spus că acest scenariu realist și rezonabil presupune vânzarea pe piața publică a R.Moldova a acțiunilor blocate ale FinComBank și EnergBank.

"Aceste acțiuni puse la vânzare vor fi vândute în conformitate cu condițiile și condițiile prevăzute de legislația Moldovei. Este important ca noii acționari să fie investitori onești, care se bucură de o încredere înaltă și care îndeplinesc criteriile de calitate și transparență prevăzute în legea cu privire la activitatea bancară", a spus Ion Sturzu.

Reprezentantul BNM a amintit că etapele înstrăinării acțiunilor bancare - anularea, emiterea, vânzarea și răscumpărarea - sunt prevăzute clar de legea cu privire la activitatea băncilor.

"Procedura de răscumpărare se realizează în conformitate cu regulile prescrise. Nici BNM, nici o altă entitate de pe piața de capital nu poate depăși cadrul legal. Procedura de determinare a prețului acțiunilor scoase la vânzare pe piața reglementată, precum și fluctuațiile acestuia sunt clar prevăzute de lege", a spus el.

Viceguvernatorul a atras atenția asupra faptului că toate prevederile, inclusiv prețurile stabilite de bancă pentru acțiunile nou-emise, sunt publice și disponibile pentru orice persoană interesată.

"Fiecare cumpărător potențial își stabilește propria strategie de investiții în conformitate cu aceste condiții juridice", a spus Sturzu.

Întrebat dacă BNM are cereri din partea investitorilor pentru achiziționarea activelor băncilor moldovenești, vicepreședintele a spus: "Desigur!"

"Constatăm un interes din partea investitorilor în sectorul bancar. Și acest lucru se datorează faptului că, în ultimii ani, sectorul a demonstrat că este stabil și transparent", a concluzionat Ion Sturzu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău