Viața unui oligarh după sancțiuni: „Oare voi avea voie să am menajeră sau șofer? Nu știu cum o să supraviețuim”
-
25 Martie 2022 13:37
Petr Aven este unul din oligarhii ruși vizați de sancțiunile impuse de UE și Marea Britanie. Cu o avere estimată în urmă cu o lună la 4,5 miliarde de lire sterline, Aven spune că acum nu știe dacă își poate plăti facturile.
Cu câteva zile înainte ca băncile europene să blocheze tranzacțiile cu Rusia, soția lui făcea turul bancomatelor din Londra ca să retragă cât mai mulți bani, în încercarea de a se pregăti cât de cât în cazul în care urmau zile mai grele pentru ei. Apoi a venit vestea că UE și Marea Britanie l-au sancționat, iar toate conturile și activele au fost înghețate, inclusiv un duplex dintr-un cartier londonez luxos și o vilă ticsită cu opere de artă din suburbii.
Fostul profesor, politician și om de afaceri rus, cu o avere de 4,5 miliarde de lire sterline, potrivit estimărilor făcute de guvernul britanic luna trecută, spune acum că nu știe dacă va putea să-și plătească facturile pentru utilități, potrivit Financial Times, citat de digi24.ro.
Viața i s-a schimbat peste noapte. „Afacerea noastră este complet distrusă. Tot ceea ce am construit timp de 30 de ani s-a ruinat. Și trebuie să începem cumva o nouă viață”, spune el.
Dar acum începe în viața lui o etapă pentru care nu pare deloc pregătit. „Oare voi avea voie să am menajeră sau șofer? Eu nu conduc... poate fiica mea vitregă va conduce. Nu știu cum o să supraviețuim”, a declarata Aven pentru sursa citată.
Aven - directorul celui mai mare grup bancar din Rusia -, care a fost fotografiat cu Vladimir Putin la Kremlin, alături de alți oligarhi, în ziua în care a început războiul în Ucraina, a fost acuzat de UE și Regatul Unit că este un apropiat al președintelui rus.
În vârstă de 67 de ani, oligarhul se confruntă cu un ordin de expulzare în mai puțin de 20 de zile. Are pașaport leton și, bineînțeles, rus, dar și viză pentru SUA și are mai multe opțiuni, dar el vrea să rămână în Marea Britanie împreună cu soția și copilul de opt ani. Crede că dacă va pleca de aici nu se va putea întoarce niciodată.
Aven, împreună cu partenerul său de afaceri Mikhail Fridman, a construit un conglomerat bancar, de servicii financiare și de investiții în Rusia, la începutul anilor 1990. O mare parte din averea lui Aven și a partenerilor săi a provenit din investițiile în petrol.
Aven este hotărât să conteste sancțiunile instituite împotriva lui, despre care susține că sunt fără temei. A încercat să găsească un avocat britanic care să solicite eliberarea unor fonduri pentru plata serviciilor de consultanță juridică, în vederea stabilirii modului de contestare a ordinului emis împotriva lui. „Avocații britanici nu vor să lucreze cu rușii”, spune el, adăugând că nu prea sunt speranțe pentru o soluție rapidă.
Aven și partenerii săi au participații la cea mai mare bancă privată din Rusia, cel mai mare lanț de supermarketuri din țară și la un operator de telefonie mobilă, între altele. Tocmai a demisionat din funcția de președinte al grupului bancar și i s-au blocat acțiunile.
A devenit unul dintre cei mai importanți oligarhi ruși din epoca Elțîn.
Aven spune că este impresionat de situația ucrainenilor și respinge afirmația potrivit căreia ar fi un apropiat al lui Putin. Afirmă că pentru a face afaceri în Rusia este necesar să ai contact cu președintele și că atunci când acesta îl solicită, el trebuie să răspundă.