Viața grea a opoziției proeuropene (Revista presei)

  • 08 August 2023 10:09
Viața grea a opoziției proeuropene (Revista presei)

R. Moldova intră în perioada electorală pentru alegerile generale locale din 5 noiembrie, când vor fi aleși primari, consilieri raionali și locali în peste 900 de localități. Europa Liberă explică ce se va întâmpla în următoarele 3 luni, de ce e important acest scrutin și ce a arătat precedentul. Care este miza acestor alegeri? Tradițional, cea mai importantă bătălie din alegerile locale se dă în capitală. Dar, având în vedere că în 2024 vor avea loc alegeri prezidențiale, iar în 2025 – parlamentare, pentru partidele politice este important câte mandate de primari și consilieri vor câștiga în toată țara, pentru a-și promova ideile și proiectele la nivel local. De asemenea, rezultatele obținute la locale vor arăta câtă susținere mai are Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) după 2 ani de guvernare și câte șanse are opoziția pentru a ajunge la putere. Deci, scrutinul local va reprezenta un test pentru alegerile care vor urma, scrie Europa Liberă.

Aproape 900 de primari și peste 11 mii de consilieri locali urmează să fie aleși la scrutinul din 5 noiembrie, scrie ZdG. La alegerile generale locale din 5 noiembrie 2023 vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali, informează Comisia Electorală Centrală.

În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru observă că „Odată cu pregătirea pentru alegerile locale generale din toamnă, mai cu seamă pentru bătălia electorală din municipiul Chișinău, săgețile critice, loviturile dinspre flancul drept aplicate guvernării se intensifică, se amplifică, se radicalizează și aproape că nu se mai deosebesc de cele venite din stânga, sincronizându-se cu ele. Pe de altă parte, autorul observă că, apărând interesele cetățenilor, vorbind despre prețurile mari și inflația exorbitantă, atrăgând atenția asupra „lipsei de cadre”, asupra „incompetenței” și „aroganței” celor de la guvernare, niciun partid care urmărește obiectivul integrării europene, inclusiv prin reunirea cu România, nu și-a îmbunătățit în această perioadă scorul atractivității pentru alegători. Nu este clar de ce și nu există cercetări sociologice care să verse lumină asupra acestui fenomen paradoxal, scrie N. Negru.

Anticorupție informează că Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, reia marți, 8 august, examinarea „cu ușile închise” a cauzei în care fostul democrat, Vladimir Andronachi, este învinuit de escrocherie și spălare de bani în dosarul „Frauda bancară”. La începutul anului curent, PA a anunțat despre încheierea urmăririi penale în privința lui Vladimir Andronachi și a unui complice, în dosarul Frauda bancară. Urmare a investigațiilor făcute, s-ar fi depistat că fostul deputat democrat, prin escrocherie și spălare de bani, ar fi prejudiciat statul  de circa 26 milioane de lei. Vladimir Andronachi a fost reținut la 2 noiembrie în Ucraina și extrădat în aceeași zi polițiștilor de frontieră moldoveni. Sursele portalului Anticorupție.md au menționat că Andronachi se ascundea în Ungaria și a venit în Ucraina unde avea interese de afaceri. Ex-deputatul a fost reținut imediat cum a trecut din Polonia în Ucraina, fiind declarat indezirabil pe teritoriul țării vecine.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Fri
2
Sat
7
Sun
8
Mon
9
Tue
5
Arhivă Radio Chișinău