Vezi cum comentează experții activitatea Guvernului Gaburici

  • 04 Iunie 2015 14:58
Vezi cum comentează experții activitatea Guvernului Gaburici

Guvernul condus de Chiril Gaburici și-a început activitatea într-o perioadă extrem de dificilă pentru Republica Moldova, dar a obținut un șir de realizări.

Declarația a fost făcută de către premierul Chiril Gaburici joi, 4 iunie, în cadrul unei conferințe în care a prezentat bilanțul celor 100 de zile de actvitate. În același timp, experții susțin că realizările executivului de până acum sunt puțin vizibile, iar Executivul se va confrunta în continuare cu multiple dificultăți din cauza crizei economice. 

Corupția este principala problemă a Republicii Moldova, a declarat Chiril Gaburici. El s-a referit în context la ”rezistența sistemului”, menționând că există funcționari care nu fac altceva decât ”să aibă grijă ca nimic să nu se schimbe”.

Chiril Gaburici a declarat că și-ar dori mai multe pârghii pentru combaterea acestui flagel. Printre realizările din primele 100 de zile, Chiril Gaburici a menționat reluarea dialogului cu autoritățile transnistrene, sprijinul pentru agricultură din partea organizațiilor internaționale, indexarea pensiilor, majorarea numărului de medicamente compensate, etc. Chiril Gaburici a menționat că a preluat mandatul de premier într-o perioadă extrem de complicată și a declarat că ar saluta  crearea unei coaliții majoritare în Parlament care să sprijine activitatea Guvernului.

„Am acționat în forță, în ciuda tuturor presiunilor și jocurilor politice și astfel vom continua să muncim. Am continuat reformele și am pus integrarea europeană și cooperarea cu partenerii europeni în capul listei de priorități. Am început lupta cu corupția la toate nivelurile. În primele 100 de zile am inițiat un șir de reforme de importanță vitală pentru țară și am realizat acțiuni care să aducă cetățenilor Republicii Moldova siguranță în ziua de mâine”, a declarat Chiril Gaburici.

Solicitat de Radio Chișinău, analistul economic Roman Chircă susține că activitatea Guvernului a fost prea puțin vizibilă în aceste 100 de zile. Guvernul este rezultattul unei coaliții minoritare, astfel încât posibilitățile sale sunt extrem de reduse, inclusiv în contextul fraudei bancare, crizei financiare, dar și a imaginii deteriorate a Republicii Moldova în exterior, potrivit expertului, care nu exclude posibile remanieri guvernamentale după alegerile locale. 

Guvernul condus de Chiril Gaburici a fost învestit la 18 februarie. Acesta este compus din reprezentanți ai Partidului Liberal Democrat și Partidului Democrat, formațiuni care au creat o coaliție minoritară după ce nu au reușit să ajungă la un consens cu Partidul Liberal. Guvernul Gaburici a fost votat și de deputații comuniști. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:2,06 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău