Veteranii războiului de la Nistru au protestat în fața Parlamentului. „Inacțiunea autorităților este o trădare a intereselor naționale și o complicitate la infracțiunile separatiștilor"

  • 16 Iulie 2020 12:55
Veteranii războiului de la Nistru au protestat în fața Parlamentului. „Inacțiunea autorităților este o trădare a intereselor naționale și o complicitate la infracțiunile separatiștilor

Zeci de veterani ai conflictului armat de pe Nistru au partiicpat joi, 16 iulie, la o acțiune de protest în fața Parlamentului.

Potrivit agenției INFOTAG, protestatarii au protestat împotriva "inacțiunii autorităților în legătură cu posturile instalate ilegal de administrația transnistreană în Zona de Securitate de pe Nistru".

Veteranul Anatol Macovei a subliniat că "inacțiunea autorităților moldovenești este o trădare a intereselor naționale ale statului și o complicitate la infracțiunile separatiștilor".

De asemenea, veteranii și-au exprimat dezamăgirea că promisiunile Guvernului de a-i sprijini nu au fost îndeplinite, inclusiv acordarea polițelor medicale gratuite, precum și alte măsuri pentru protecția socială a veteranilor, a membrilor familiilor lor, precum și a familiilor victimelor.

Câțiva deputați din partidele de opoziție s-au întâlnit cu protestatarii, care le-au transmis cerințele. Ei au cerut o întâlnire oficială cu președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și cu președintele Comisiei de securitate, Alexandru Jizdan, pentru a prezenta pachetul de cerințe.

Veteranii susțin că autoritățile i-au intimidat, ca să nu participe la manifestații, iar transportatorii au fost avertizați despre interdicția de a transporta veteranii la Chișinău.

Cerințele veteranilor au fost exprimate în Parlament de deputații de opoziție, Chiril Moțpan și Oazu Nantoi. În numele partidului Platforma DA, Moțpan a propus un proiect de declarație politică a Parlamentului pe acest subiect, dar propunerea sa a fost respinsă de majoritatea parlamentară. Președintele fracțiunii PDM, Dumitru Diacov, a declarat că proiectul este "politizat și agresiv, nu contribuie la consolidarea forțelor și la soluționarea problemei".



Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău