Veteranii de război au făcut scandal la primăria Chișinău
-
03 Noiembrie 2014 15:44
Un grup de refugiați și veterani ai războiului de pe Nistru a protestat astăzi la Primăria municipiului Chișinău, cerând dreptul de a putea privatiza gratuit apartamentele sociale pe care le-au primit în folosință.
Primarul capitalei le-a explicat, însă, că apartamentele nu pot fi transmise în proprietate până nu va fi achitat creditul către Banca Europeană pentru Dezvoltare a Consiliului Europei care a finanțat construcția caselor pentru refugiați.
Refugiații au întrerupt ședința Primăriei capitalei, pătrunzând în instituție. După o serie de altercații, primarul Dorin Chirtoacă i-a invitat în sala de ședințe pentru discuții. Edilul le-a explicat că pentru construcția blocurilor destinate refugiaților, municipiul Chișinău și Guvernul au primit finanțare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar creditul urmează să fie întors într-o perioadă de 10-15 ani. Privatizarea acestor locuințe ar însemna încălcarea acordului internațional, iar primăria ar trebui să achite din bugetul municipal 60 de mln de lei, cât au mai rămas de achitat, a menționat Dorin Chirtoacă. Apartamentele pot fi privatizate numai după achitarea creditului, a subliniat primarul Chișinăului.
”Dumneavoastră, care ați primit până la urmă acest spațiu locativ, fie și în folosință, să cereți în prezent să vă fie transmis în proprietate, ca Republica Moldova să încalce Acordul Internațional, nu este tocmai corect. Și acesta este motivul pentru care lucrurile nu se întâmplă așa cum doriți dumneavoastră, și nu altele pe care le invocați”, a menționat primarul general Dorin Chirtoacă.
Pe de altă parte, refugiații au cerut să le fie respectat dreptul la privatizarea locuințelor, făcând trimitere la hotărâri ale Consiliul municipal Chișinău și ale Curții Supreme de Justiție.
”Nu execuți decizia Curții Supreme de Justiție, din 19 iulie 2013 și nu execuți decizia Consiliului Municipal Chișinău, din 3 iulie 2014. Aceste acte normative sunt obligatorii, trebuia să le executați!” a declarat un refugiat.
Dorin Chirtoacă a explicat că decizia CMC care a prevăzut transmiterea în proprietate, a fost atacată de Guvern în judecată și este în prezent pe rol.
160 de familii, ai căror membri au luptat în războiul din regiunea transnistreană, au primit în anii 2008 și 2010 apartamente în sectorul Ciocana al capitalei. Inițial era interzisă privatizarea locuințelor, însă o hotărâre a Curții Supreme de Justiție a permis acest lucru.