Veterani ai armatei române și ai armatei sovietice fața în fața la o masă de campanie

  • 05 Iulie 2013 18:00
Veterani ai armatei române și ai armatei sovietice fața în fața la o masă de campanie

Veterani ai armatei române și ai armatei sovietice s-au întâlnit din nou, miercuri, 9 mai, la tradiționala masă de campanie oferită de autorități de 9 mai.

Lângă o farfurie cu terci și un pahar de tărie, ei au depănat amintiri de acum aproape 70 de ani care, la un moment dat, i-au adus din nou în tabere diferite. De data aceasta, însă, conflictul a fost unul pașnic.

Petru Ciobanu, veteran al armatei române își amintește cu tristețe de clipele când, la încheierea războiului, s-a întors acasă și și-a găsit localitatea de baștină sub ocupație rusescă.

Președintele Asociației Veteranilor de Război ai Armatei Române din Republica Moldova, academicianul Ion Mahu, ne-a povestit momentul în care Regele Mihai a ordonat întoarcerea armelor împotriva fasciștilor.

Un alt veteran, de data aceasta al armatei sovietice, Serghei Șevcenco, consideră  că a luptat pentru apăratea patriei, adică a Uniunii Sovietice.

Sunt lutător al armatei sovietice, mă consider apărătorul Patriei.Cred că am luptat nu atît în Războiul Mondial, dar în Marele Războiul pentru apărarea patriei.

Dincolo de aceste puncte de vedere diferite, chiar și astăzi, la 67 de ani de la încheierea războiului, veteranii celor două armate au un lucru în comun: bucuria de a fi supraviețuit celei mai mari tragedii a secolului XX.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău