Veste tristă pentru FERMIERI. Perioada de secetă va continua

  • 24 Iunie 2015 17:01
Veste tristă pentru FERMIERI. Perioada de secetă va continua

Seceta și lipsa precipitațiilor riscă să devină fatale pentru agricultura moldovenească.

Fermierii spun că vor înregistra pierderi considerabile în condițiile în care precipitațiile din ultimele zile, căzute pe arii restrânse au fost slabe din punct de vedere cantitativ și nu au reușit să umezească solul nici măcar la minimul necesar.  Nici meteorologii nu au vești bune și spun că perioada de secetă va continua, cel puțin câteva săptămâni.

Precipitațiile din ultimele zile nu au fost suficiente pentru a combate seceta care a pus stăpânire pe Republica Moldova. În aceste condiții fermierii spun că riscul ca majoritatea culturilor de primăvară să fie compromise este tot mai mare.

Ion Gârlă, șef de gospodărie țărănească din raionul Glodeni, a declarat pentru Radio Chișinău că ploile din ultima vreme au fost insuficiente, pe unele porțiuni solul fiind uscat până la 90 de centimetri adâncime.

Fermierul mai spune că cele mai afectate culturi sunt grâul, porumbul, floarea-soarelui și sfecla de zahăr, iar în condițiile în care seceta va persista acesta nu exclude o scumpire a acestora cu până la 60% pe piața internă.

Șeful direcției politici de producție și reglementări de calitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Mihai Suvac, susține însă că seceta nu a afectat culturile agricole în măsura în care să pună în pericol siguranța alimentară a Republicii Moldova.

Nici meteorologii nu au vești bune pentru următoarea perioadă. Potrivit șefului Serviciului Hidrometeorologic de stat, Vasile Cazac, în această vară, va ploua pe suprafețe restrânse, dar și mai puțin decât de obicei.

Lipsa îndelungată a precipitațiilor poate duce și la secetă hidrologică, ceea ce înseamnă scăderea nivelului apei în bazinele acvatice. În astfel de condiții, irigarea ar putea fi interzisă. Vasile Cazac.

Potrivit datelor Hidrometeo, raionele cele mai afectate de secetă sunt Soroca, Fălești și Glodeni. Situația este mai bună doar în câteva raioane din centrul țării. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău