Veronica Roșca: Sintagma „limba moldovenească” va fi substituită cu sintagma „limba română” absolut în toate actele normative

  • 27 Februarie 2023 17:30
Veronica Roșca: Sintagma „limba moldovenească” va fi substituită cu sintagma „limba română” absolut în toate actele normative

Un proiect de lege care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate actele legislative a fost înregistrat în Parlament de către un grup de deputați PAS. Totodată, actul prevede ca sărbătoarea „Limba noastră” să se numească „Limba română”, scrie Radio Chișinău.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Parlament săptămâna trecută. Unul din autorii proiectului, deputata PAS, Veronica Roșca, a declarat pentru Radio Chișinău că prin această inițiativă, parlamentarii își doresc să-i redea limbii române rolul și locul cuvenit.  

 „Ține mai mult de implementarea unor prevederi ale Curții Constituționale, care s-au prăfuit un pic. Respectiv, ne dorim până la 27 martie, cu o conotație simbolică, să fie adoptat deja în a doua lectură, pentru a putea să-i dăm limbii române locul și rolul cuvenit. Nimeni nu-l contestă, dar deja era și rușinos”, spune Veronica Roșca.

Proiectul conține trei prevederi importante.

„Prima prevedere – sintagma „limba moldovenească” va fi substituită cu sintagma „limba română” absolut în toate actele normative.  A doua prevedere ține de sărbătoarea „Limba Noastră”, va fi înlocuită cu sărbătoarea „Limba Română”, iar a treia prevedere ține de constatarea desuetudinii textului art. 13 al. 1 din Constituție ce ține de „funcționând pe baza grafiei latine””.

Veronica Roșca a spus că se bazează pe maturitatea tuturor deputaților din Parlament.

Deputatul blocului comuniștilor și socialiștilor, Vasile Bolea, însă, are o altă părere vizavi de limba română.

 „Ei pot să scoată din toate legile tot ce doresc, dar în Constituție, în art. 13, scrie „limba de stat este limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine””.

Amintim că, în 2013, Curtea Constituțională a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, așa cum este scris în Declarația de Independentă, care prevalează asupra textului Constituției. După 10 ani, însă, Articolul 13 din Constituție nu a fost schimbat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,63
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
18
Thu
16
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Arhivă Radio Chișinău