Veronica Roșca: Rezoluția așa-numitului Congres al deputaților de la Comrat prin care Găgăuzia cere mai multe drepturi și prin care amenință Chișinăul cu un referendum, este una politică și nu poartă un caracter juridic

  • 29 Mai 2023 12:45
Veronica Roșca: Rezoluția așa-numitului Congres al deputaților de la Comrat prin care Găgăuzia cere mai multe drepturi și prin care amenință Chișinăul cu un referendum, este una politică și nu poartă un caracter juridic

Rezoluția așa-numitului Congres al deputaților de la Comrat prin care Găgăuzia cere mai multe drepturi și prin care amenință Chișinăul cu un referendum, este una politică și nu poartă un caracter juridic, este de părerea deputata PAS, Veronica Roșca. Ea a subliniat la Radio Chișinău că orice formă de separatism și încercare de a diminua din suveranitatea și puterea instituțiilor centrale nu sunt încurajate.

La rândul său, deputatul blocului comuniștilor și socialiștilor, Oleg Reidman sugerează că adoptarea unui asemenea act este în dreptul Adunării din regiunea găgăuză. În același timp, istoricul Ion Negrei consideră că respectiva rezoluție face parte din războiul hibrid purtat de Rusia în Rep. Moldova, constatând faptul că mișcarea separatistă capătă o nouă forță. 

Deputata PAS, Veronica Roșca, este de părere că Rezoluția Congresului deputaților și autorităților de toate nivelurile din regiunea găgăuză este una politică și nu poartă niciun caracter juridic.

 „Orice formă de separatism și încercare de a diminua din suveranitatea și puterea instituțiilor centrale de a decide nu sunt încurajate”, spune Veronica Roșca.

La rândul său, deputatul blocului comuniștilor și socialiștilor, Oleg Reidman, a fost scurt în declarațiile oferite pentru Radio Chișinău, sugerând doar că adoptarea unei Rezoluții este în dreptul Adunării Populare de la Comrat.

„Eu cred că vizavi de acest subiect să vă adresați autorilor rezoluției respective. Au adoptat deputații o rezoluție, au tot dreptul, așa cum au adoptat o rezoluție și la Marea Adunare din 21 mai. Ei au această poziție”, spune Oleg Reidman.

Istoricul Ion Negrei a declarat în cadrul unei emisiuni la Radio Chișinău că Rezoluția de la Comrat face parte din războiul hibrid purtat de Rusia în Rep. Moldova, constatând faptul că mișcarea separatistă capătă o nouă forță, pe fundalul Adunării Moldova Europeană, care a avut loc la data de 21 mai.

Nu are nici un statut juridic acest Congres. Important este mesajul emis, care depășește limitele unei regiuni autonome, deoarece se înaintează niște revendicări, care, pe alocuri, devin aproape ultimatum pentru autoritatea centrală, lucru care este de neconceput în relația dintre centru și autonomia găgăuză”, afirmă Ion Negrei.

Amintim că pe fundalul scandalului din jurul alegerilor de la Comrat, câștigate de candidata Partidului Șor, formațiune acuzată de mai multe încălcări, inclusiv coruperea alegătorilor, Congresul deputaților și autorităților de toate nivelurile ale Găgăuziei a adoptat sâmbătă o rezoluție prin care cere mai multă putere la nivel local și o reprezentare extinsă la nivel central, inclusiv în Parlament. 

De asemenea, Găgăuzia solicită Chișinăului să înceteze să pună piedici autorităților regiunii autonome în exercitarea atribuțiilor, precum și încetarea așa-ziselor „ingerințe” în alegerile pentru funcția de bașcan, în caz contrar, amenință cu un „referendum privind viitorul regiunii autonomie”.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Thu
7
Fri
8
Sat
8
Sun
9
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău