Veronica Herța: Reforma fiscală va lăsa bugetul municipal fără circa 200 de milioane de lei și fără investiții capitale în Chișinău

  • 10 Septembrie 2018 11:20
Veronica Herța: Reforma fiscală va lăsa bugetul municipal fără circa 200 de milioane de lei și fără investiții capitale în Chișinău

Modificările la codul fiscal, care vor intra în vigoare începând cu 1 octombrie, vor prejudicia bugetul Capitalei pentru anul 2019 cu 200 de milioane de lei, susțin reprezentanții Partidului Liberal.

Fosta șefă a Direcției Finanțe Chișinău, Veronica Herța, a declarat, astăzi, în cadrul unui briefing, că în 2019, bugetul public național va pierde peste trei miliarde de lei, din cauza reformelor fiscale, votate în această vară de Parlament, iar acest lucru se va răsfrânge și asupra bugetului municipiului Chișinău.

„În anul 2019, bugetul public național va avea de pierdut peste trei miliarde de lei, din cauza acestor reforme - 2,4 miliarde de lei din sumele neîncasate în urma micșorării cotei contribuției de asigurare sociale și peste 700 de milioane de lei ca rezultat al stabilirii cotei unice la impozitul pe venit. Pentru bugetul municipal aceasta înseamnă că în anul 2019 nu vor fi încasate peste 200 de milioane de lei în bugetul municipal”, a declarat Veronica Herța.

Încasările se vor micșora, practic, începând cu luna noiembrie. Adică, pe parcursul ultimelor două luni, bugetul municipal nu va încasa circa 35 de milioane de lei. În exemple, aceasta ar însemna 14 troleibuze asamblate la Chișinău, suma alocațiilor stabilită anul curent pentru procurarea autobuzelor, această sumă reprezintă plata pentru jumătate de an pentru iluminatul public, aceasta ar însemna 17 covoare de flori, dacă vreți…”

Veronica Herța susține că din cauza acestor neîncasări, de 200 de milioane de lei în 2019, există riscul ca în bugetul municipal pentru anul viitor să nu fie incluse investițiile capitale în Chișinău, care în acest an constituie 100 de milioane de lei, și totodată ar putea fi micșorate și cheltuielile curente.

Amintim că Parlamentul a votat la încheiere sesiunii de vară mai multe proiecte de reformă fiscală, printre care și trecerea la un singur prag de impozitare a persoanelor fizice, de 12%, față de 7 și 18% existente în prezent. Totodată va fi dublată scutirea personală până la 24 de mii de lei. Aceste măsuri ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău