Veridica.ro | Transnistria: Cu binecuvântarea Moscovei, omul Sheriffului rămâne la butoane (Revista presei)

  • 14 Decembrie 2021 09:15
Veridica.ro | Transnistria: Cu binecuvântarea Moscovei, omul Sheriffului rămâne la butoane (Revista presei)

Transnistria: cu binecuvântarea Moscovei, omul Sheriffului rămâne la butoane – titrează portalul Veridica.ro. Vadim Krasnoselski a câștigat duminică un nou mandat în fruntea regiunii transnistrene, în urma unor „alegeri” nerecunoscute de comunitatea internațională sau de Chișinău, la care au votat doar 144,136 de persoane. Practic, a avut loc o numire formală a unui personaj agreat de Moscova ambalată într-un proces democratic de vot care a fost mai mult mimat… Deși este clar pentru toată lumea că autoritățile de la Chișinău nu pot face prea multe în ceea ce privește Transnistria, diplomația moldovenească a protestat în barbă față de acest scrutin și a îndemnat comunitatea internațională, inclusiv Rusia, să nu-și trimită reprezentanții la aceste pseudo-alegeri din stânga Nistrului pe care le-a calificat drept ilegitime. Jurnalistul Mădălin Necșuțu atenționează că regiunea separatistă trasnistreană are, de fapt, trăsăturile unui narco-stat, în varianta acceptată de Oxford Reference, prin care un cartel care se ocupă cu afaceri ilegale pune mâna pe putere. Vechiul și mai noul lider al Trasnistriei, Vadim Krasnoselski, este „omul” holding-ului Sheriff care a preluat total puterea politică în regiune, dar și monopolul afacerilor din regiunea transnistreană din 2016, odată cu promovarea la putere a lui Krasnoselski și după înlăturarea fostului lider separatist Evgheni Șevciuck, cu care intrase în dispută pe controlul zonei afacerilor ilegale și a contrabandei, scrie Veridica.ro.

Portalul Anticorupție reține felicitarea lui Igor Dodon, adresată liderului  separatist Vadim Krasnoselski. Dodon îl felicită „din toată inima” și îi dorește o administrare bună, titrează publicația. Liderul Socialiștilor, Igor Dodon, a fost printre primii care l-au felicitat pe Kransnoselski după „victoria în alegeri”. Anterior, în iulie 2020, Dodon i s-a adresat în premieră pentru un șef de stat al Republicii Moldova cu apelativul „președinte”. Anticorupție.md mai subliniază faptul că doar observatori ruși, în special deputați din Duma Rusă, au fost prezenți pentru a monitoriza aceste alegeri ilegitime. Autoritățile de la Chișinău au cerut comunității internaționale să se abțină de la observarea alegerilor ilegale desfășurate în regiunea separatistă.

Dodon, acuzat de „trădare de patrie” după ce l-a felicitat pe Krasnoselski pentru victoria în alegerile ilegale, titrează Cotidianul. Liderul socialiștilor Igor Dodon este acuzat de către președintele interimar al Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, de „trădare de patrie”, după ce acesta l-a felicitat pe liderul separatist Vadim Krasnoselski pentru victoria în alegerile ilegale din stânga Nistrului. „Igor Dodon îl felicită pe Krasnoselskii, astfel, comite o înaltă trădare de patrie, un atentat la integritatea teritorială a Republicii Moldova. Toate astea după ce noi i-am împiedicat 2 ani să introducă planul de federalizare prin sesizarile la Curtea Constituțională. Eu nu înțeleg de ce această rușine încă nu este anchetată de procurori, după ce toată societatea a văzut și înregistrările cu faimoasa pungă. Dacă nu sunt suficiente probele si denunțurile de la procuratură, vom depune și altele”, a comentat Dinu Plîngău declarația lui Dodon.

La Tiraspol au venit și așa-numiți observatori din Nagorno-Karabah și din regiunile separatiste ale Georgiei – Abhazia și Osetia de Sud, scrie Europa Liberă. Așa-zisele alegeri prezidențiale din regiune au avut loc pe fundalul unor persecuții fără precedent împotriva reprezentanților opoziției și a vocilor critice, cu arestarea și deschiderea unor dosare penale pe numele celor care critică regimul de la Tiraspol, fie chiar și în postări pe rețelele de socializare, relatează Europa Liberă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău