Veridica.ro/Mădălin Necșuțu | Pandemia a modelat percepțiile cetățenilor Republicii Moldova despre Est și Vest (Revista presei)

  • 13 Aprilie 2021 09:25
Veridica.ro/Mădălin Necșuțu | Pandemia a modelat percepțiile cetățenilor Republicii Moldova despre Est și Vest (Revista presei)

Revista presei - 13 aprilie 2021.

Pandemia a modelat percepțiile cetățenilor Republicii Moldova despre Est și Vest” reține în veridica.ro Mădălin Necșuțu. Autorul observă că în Republica Moldova pe parcursul ultimului an, s-a dus un război de uzură cu privire la cine ajută mai mult Republica Moldova: Rusia sau Uniunea Europeană.  Rolurile actorilor implicați la Chișinău s-au schimbat, așa cum s-a schimbat și percepția moldovenilor despre cine ajută real Republica Moldova. „Rusia a devenit o putere dezinteresată în a oferi o mână de ajutor Chișinăului, în timp ce UE se bucură de o imagine tot mai bună peste Prut. De altfel și percepția despre România, prin acel procent crescut de moldoveni care vor unirea, s-a schimbat și a căpătat un trend pozitiv”, concluzionează autorul.

Deschide.md prezintă pe surse ceea ce ar fi strategia socialiștilor în cazul numirii unui nou judecător la Curtea Constituțională. Sursele portalului media spun că deputatul Vasile Bolea, despre care s-a anunțat că ar fi candidatul dorit de PSRM în calitate de judecător la Curtea Constituțională, nu este nici pe departe un candidat real. Bolea și-a depus actele doar pentru a distrage atenția opiniei publice. Iar adevăratul lor candidat ar fi Lilia Mărgineanu – lector la ULIM, aparent neafiliată politic, colegă cu judecătorul Înaltei Curți, Serghei Țurcan. Iar pentru avansarea acesteia în funcție ar fi implicat și și fostul președinte al Curții Constituționale de pe timpul lui Plahotniuc, Mihai Poalelungi, care încearcă să convingă mai mulți membri ai Consiliul Superior al Magistraturii să voteze pentru Mărgineanu.

Ziarul de Gardă readuce în atenția publicului subiectul deputaților transfugi. Într-o investigație intitulată „Deputații transfugi la cumpărături”, jurnaliștii demonstrează că parlamentarii care au schimbat partidele pe listele cărora au ajuns în Parlament, pe fundalul unor acuzații de corupție, au făcut mai multe achiziții. Astfel, din cei 18 deputați transfugi, zece au făcut cumpărături de sute de mii de lei. „Întrebați dacă este o coincidență că au obținut bunuri de valoare în anul în care au fost acuzați că ar fi primit bani pentru a-și părăsi fracțiunile, aleșii poporului au invocat faptul că își pot justifica averea”, scriu jurnaliștii de la Ziarul de Gardă, care au discutat cu cei mai mulți dintre parlamentari. Aceștia și-au justificat achizițiile prin coincidențe sau prin faptul că s-ar fi ales cu moșteniri.

De cealaltă parte, Jurnal.md scrie despre soarta tragică a bătrânilor din Republica Moldova. Bătrânii din țara noastră supraviețuiesc cu o pensie care ar putea acoperi cheltuielile unei persoane într-o țară din lumea a treia. Potrivit Biroului Național de Statistică, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă la 1 ianuarie 2020 a constituit 1079 de lei și a permis acoperirea valorii minimului de existență pentru pensionari în proporție de 63,2 la sută. În reportajul intitulat  „Bătrânii noștri, lăsați de izbeliște de către stat, au cel puțin o pâine pe masă datorită moldovenilor din diasporă” , povestesc și despre mai mulți moldoveni din Germania, care au creat grupul „Adoptă un bătrân” pe Facebook  pentru a-i ajuta pe bătrânii rămași în Republica Moldova.

Anticorupție.md publică adresarea unui judecător către președintele Maia Sandu. Vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Ghenadie Pavliuc, îl acuză pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, că ar persecuta judecătorii incomozi și i-ar promova pe cei loiali ca să îi poată controla. „Pavliuc susține că este persecutat la comanda lui Stoianoglo și a unor adjuncți de-ai săi „în legătură cu refuzul de a colabora și a le executa indicațiile”. Jurnaliștii de la anticorupție care publică adresarea magistratului, scriu că de cealaltă parte, procurorul general Alexandr Stoianoglo neagă acuzațiile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău