Veridica.ro | Gazoductul Iași-Chișinău ar fi trebuit să reprezinte un prim pas către reducerea dependenței de gazele rusești ( Revista presei)

  • 10 Decembrie 2021 09:17
Veridica.ro | Gazoductul Iași-Chișinău ar fi trebuit să reprezinte un prim pas către reducerea dependenței de gazele rusești ( Revista presei)

Gazoductul Iași-Chișinău ar fi trebuit să reprezinte un prim pas către reducerea dependenței de gazele rusești, subliniază Veridica.ro, într-o analiză semnata de jurnalistul Mădălin Necșuțu. Însă, atât timp cât prețul la Gazprom rămâne mai mic decât pe piețele europene, gazoductul e doar decorativ, constată autorul. România are pregătite toate pârghiile pentru a ajuta Republica Moldova să-și asigure securitatea energetică, dar deocamdată problema rămâne în preț. Cât timp Chișinăul preferă să evite achizițiile de pe piețele libere, unde gazele sunt mai scumpe, decontează politic în fața Moscovei. Acest lucru s-a văzut din plin la ultimele negocieri, acolo unde Republica Moldova a fost atrasă într-un contract pe 5 ani cu preț flexibil care, sub pretextul secretului comercial, nu a fost făcut public. Pe de altă parte, la prețul oricum exorbitant de 400-450 de dolari pe mia de metri cubi pe care Republica Moldova îl plătește în prezent la Gazprom (Serbia plătește 270 de dolari preț fix), actuala guvernare de la Chișinău va plăti din bugetul de stat către cetățeni care primesc compensații, circa 10 miliarde de lei (500 de milioane de euro) pentru perioada rece, scrie publicația. Veridica mai observă că în timp ce ministrul Andrei Spânu spune că va face tot posibilul să interconecteze Republica Moldova cu România cât mai rapid, pe de altă parte oferă contractul pentru construcția liniei Vulcănești-Chișinău unei companii indiene, deși la licitație a participat și o firmă din România care a avut o ofertă aproape similară cu cea a indienilor. Cu alte cuvinte, după ce România a facilitat construirea gazoductului de 150 de milioane de milioane de euro, linia aeriană de transport de energie electrică care va conecta Republica Moldova cu UE via România, în valoare de 260 de milioane de euro, este dată unei companii indiene asupra căreia se presupune că s-au făcut multe derogări, scrie publicația.

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, susține că negocierile dintre Republica Moldova și Gazprom au fost dure și dificile, iar problema livrării gazului a început înainte de expirarea contractului, informează TV8. Întrebat despre informațiile care s-ar fi vehiculat prin presă precum că, Federația Rusă ar fi înaintat anumite condiții politice, fostul vicepremier a negat și a declarat că Federația Rusă a recurs la aceste acțiuni din motivul că fostele guvernări le-au făcut doar promisiuni, care ulterior nu au fost îndeplinite. „Domnul Dodon a fost foarte faimos pentru aceste promisiuni. Una din promisiuni ar fi fost și reglementarea conflictului transnistrean”, a afirmat Kulminski, la TV8.

Într-o analiză pentru IPN, analistul politic Anatol Țăranu revine la problema transnistreană, atenționând că acest conflict înghețat este garanția menținerii prezenței militare ruse în Republica Moldova. Chiar dacă contingentul militar rus numără doar două mii de oameni, conjugat cu peste zece mii de paramilitari transnistreni, ei prezintă deja o forță redutabilă. Extrem de important din punct de vedere operațional este și aerodromul din Tiraspol, care la necesitate garantează desfășurarea rapidă a forțelor armate din exterior. De aici încercările repetate ale Moscovei de a introduce printr-un acord cu Chișinăul aerodromul din Tiraspol în lista aeroporturilor funcționale de trafic aviatic internațional. Prezența militară rusă în Transnistria este garanția că diferendul transnistrean nu va fi soluționat și Republica Moldova nu va fi eligibilă pentru aderarea la NATO, dar și la UE. Iar în condițiile deteriorării până la conflict militar al relațiilor ruso-ucrainene, Transnistria separatistă devine o baionetă rusă înfiptă în spatele Ucrainei, scrie autorul. Anatol Țăranu subliniază că perpetuarea îndelungată a conflictului transnistrean în stare înghețată compromite procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și menține statul nostru în zona de influență geopolitică a Moscovei. Totodată expertul atenționează că escaladarea bruscă a pericolului conflictului militar între Rusia și Ucraina conține riscuri palpabile de revărsare a războiului pe teritoriul Republicii Moldova, iar statul nostru nu este în capabilitatea de a face de unul singur față acestor riscuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău