Veridica.ro | De ce nu încap două săbii în aceeași teacă: principale motive ale dezbinării forțelor unioniste la Chișinău (Revista presei)

  • 02 Iunie 2021 09:25
Veridica.ro | De ce nu încap două săbii în aceeași teacă: principale motive ale dezbinării forțelor unioniste la Chișinău (Revista presei)

Revista presei - 2 iunie 2021.

De ce nu încap două săbii în aceeași teacă: principale motive ale dezbinării forțelor unioniste la Chișinău, se întreabă Mădălin Necșuțu într-o analiză pentru veridica.ro. El amintește că mișcarea unionistă din Republica Moldova a beneficiat dintotdeauna de aportul unor intelectuali și s-a bazat pe voturile a aproximativ 10% din electorat. „Acest electorat s-a fragmentat tot mai mult în ultimii ani, pe fondul diferendelor apărute între exponenții unionismului, care s-au divizat în formațiuni aflate în competiție. Tendința centripetă s-a acutizat în timp și este foarte probabil ca nici la alegerile anticipate din 11 iulie forțele unioniste să nu se poată coagula”.

Tot despre alegeri scrie și Vlad Țurcanu în podul.ro, notând că alegerile parlamentare din Republica Moldova sunt o afacere politică imposibilă fără Maia Sandu. El opinează că fără să vrea, socialiștii fac un serviciu forțelor pro-europene, prin nominalizarea Maiei Sandu ca țintă electorală. Mai întâi pentru că astfel ei distrag atenția publicului de la slăbiciunile concurenților lor direcți de la PAS, care încă se resimt după despărțirea formală de liderul și mentorul lor. „Apoi, pentru că o nouă confruntare la scenă deschisă cu Maia Sandu le reduce dramatic șansele să se pună pe picioare, după cele două înfrângeri consecutive pe care aceasta le-a administrat lor și liderului lor: la alegerile prezidențiale de toamna trecută și în timpul recentei crize constituționale. Se poate vorbi deja despre un anumit complex de inferioritate pe care socialiștii l-au dezvoltat față de Maia Sandu, ei riscând să-și rupă dinții încă o dată punându-se în poară cu micuța președintă.

Despre campania electorală de la Chișinău scrie și Iulian Chifu într-un editorial pentru deschide.md. El remarcă actuala campanie este una în care mulți oameni politici din vechea gardă își joacă cariera politică, libertatea și averile. Și o știu, chiar dacă perioada electorală și structura controlului pe justiție a fostelor puteri, la care adăugăm lipsa de profesionalism și incapacitatea administrativă persistentă și cronică a sistemului judiciar, face ca să nu existe probleme până la alegeri cu nici unul dintre competitorii electorali. Pe acest fond, campania electorală a început cu mulți jucători politici cu spatele la zid. Pentru ei, bătălia este pe viață și pe moarte, și sunt dispuși să arunce cu bani și să utilizeze toate mijloacele pentru a câștiga alegerile sau măcar pentru a bloca formarea unui guvern sau ajungerea la putere deplină a actualelor forțe care au susținut alegerea Președintelui Maia Sandu și care susțin actualul partid pro-prezidențial.

Portalul informațional nordnews.md reține că la Edineț, de 1 iunie, socialiștii au scos garda tânără la protest pentru a huidui președintele țării. Jurnaliștii scriu că unii din acești protestatari fac partea din garda tânăra a PSRM din Bălți și au fost observați la mai multe evenimente alături de Igor Dodon, Alexandr Nesterovschi, Alexandr Usatîi sau Serghei Gramma. Primarul de Edineț, Constantin Cojocaru, a scris pe pagina sa de facebook că tinerii activiști ai PSRM au fost aduși cu autobuzul. Protestul socialiștilor a dat peste cap și evenimentele dedicate Zilei Copiilor. Micuții au fost nevoiți să aștepte ca manifestanții să elibereze curtea Casei de Cultură, unde urma să aibă loc un concert, mai notează jurnaliștii.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău