Veniturile la buget acumulate de Serviciul Fiscal de Stat au crescut cu aproape 20%

  • 11 Septembrie 2017 13:28
0%
00:00:00
00:00:00

Indicatorii economici înregistrați în acest an arată o tendință pozitivă a dezvoltării Republicii Moldova. Totuși, potrivit experților, aceasta reprezintă doar revenirea de după criza din ultimii doi ani, iar pentru ca îmbunătățirea indicatorilor economici să fie resimțită și de cetățeni este nevoie de o creștere de cel puțin două ori mai mare.

Veniturile la buget acumulate de Serviciul Fiscal de Stat au crescut cu aproape 20% în primele opt luni ale anului curent, la fel ca cele aduse de Vamă. De asemenea, transportul de mărfuri a crescut cu 18 la sută. Și comerțul extern a înregistrat o evoluție ascendentă în primele șapte luni. Exporturile s-au majorat cu 14%, iar importurile – cu peste 18 la sută.

Experții susțin însă că, în fapt, creșterea economică înregistrată în prezent este prea mică și este în măsură doar să readucă Republica Moldova la situația dinaintea crizei economice din 2015-2016. 

„Este o revenire după o perioadă de stagnare și recesiune. În mare parte, în prețuri comparabile, am revenit la anul 2013. Deci este o situație statică pentru acest model economic. Al doilea factor este creșterea masivă a datoriei externe care s-a produs în ultimul an în Republica Moldova”, a declarat analistul economic, Roman Chircă.

Este de menționat faptul că soldul datoriei externe a Republicii Moldova s-a majorat cu peste 160 de mii de dolari sau cu 11% în primele șapte luni ale anului curent. Față de acum un an, datoria de stat externă s-a majorat cu aproape 270 de mii de dolari.

Și prognozele economice ale experților nu sunt prea optimiste. 

„Prognoza mea este puțin mai pesimistă decât a fost. În general, noi vom înregistra o creștere economică și îmbunătățirea parametrilor pe toate dimensiunile. Dar trebuie ținut cont că în Republica Moldova după criză continuă, după căderea din 2015-2016 , orice creștere mai mică de 10% este de fapt o recuperare lentă”, a declarat analistul economic, Veacesalv Ioniță.

Pentru anul acesta Fondul Monetar Internațional prognozează o creștere a economiei Republicii Moldova de  4,5 la sută, iar în 2018– de 3,7%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:3,6 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău