Veniturile din petrol ale Rusiei au scăzut cu 50% după plafonarea prețului, afirmă Trezoreria americană

  • 16 Iunie 2023 09:40
Veniturile din petrol ale Rusiei au scăzut cu 50% după plafonarea prețului, afirmă Trezoreria americană

Plafonul prețului petrolului din Rusia a dus la o scădere cu 50% a veniturilor din petrol în primele cinci luni ale acestui an, a declarat joi secretarul adjunct al Trezoreriei Wally Adeyemo, în timpul unui discurs la Washington, transmite AFP.

Cu scopul de a reduce capacitatea guvernului rus de a finanța războiul din Ucraina, un plafon la prețul petrolului său a fost instituit în decembrie de o coaliție formată din G7, Uniunea Europeană și Australia. Plafonul a fost stabilit la 60 de dolari, în timp ce prețul petrolului Brent s-a apropiat joi de 76 de dolari, scrie Digi24.

„Această scădere a veniturilor din petrol a fost observată în ciuda creșterii exporturilor de petrol rusesc în comparație cu începutul războiului”, a asigurat Adeyemo.

„În pofida acestor vânzări mai mari, Rusia câștigă mai puțini bani deoarece petrolul său se vinde în prezent cu aproximativ 25 % sub prețurile pieței”. Întrebat cum reușește Trezoreria să determine nivelul veniturilor rusești, un oficial al Trezoreriei a asigurat că Statele Unite au la dispoziție mai multe instrumente care le permit să măsoare prețurile practicate pentru petrolul rusesc.

Și autoritățile ruse au recunoscut efectul negativ al plafonării prețului asupra veniturilor din acest domeniu, a spus aceeași sursă. Ea a adăugat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la încetarea plafonării prețului petrolului din Rusia, mai notează AFP, citată de Agerpres.

Pe lângă plafonarea prețului petrolului rusesc, sancțiunile occidentale complică, de asemenea, sarcina guvernului rus de a înlocui cele peste 10.000 de piese de echipamente militare pierdute de la începutul invaziei sale în Ucraina, a mai spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău