Veniturile din exporturi ale Gazprom ar putea scădea cu 50% în acest an (analiză)

  • 14 Februarie 2023 18:24
Veniturile din exporturi ale Gazprom ar putea scădea cu 50% în acest an (analiză)

Pierderea vânzărilor realizate pe piața din Europa ar putea reduce la jumătate veniturile din exporturi realizate în acest an de grupul rus Gazprom, ceea ce ar însemna o diminuare semnificativă a taxelor colectate de statul rus, potrivit unei analize realizată de Reuters.

Exporturile Gazprom, unul din cei mai mari contribuabili din Rusia, au scăzut după ce Vladimir Putin's „operațiunea militară specială” declanșată în Ucraina de președintele Vladimir Putin a declanșat sancțiuni occidentale și o parte din livrările de gaze rusești spre Europa au fost oprite, scrie Digi24.

Potrivit calculelor Reuters, veniturile realizate de Gazprom de pe urma vânzărilor pe piețele externe au scăzut în luna ianuarie 2023 până la 3,4 miliarde de dolari, de la 6,3 miliarde de dolari în luna ianuarie a anului trecut, ca urmare a reducerii livrărilor de gaze spre Europa.

Dacă această tendință va continua, veniturile realizate de Gazprom din exporturi ar putea să se înjumătățească pe ansamblul anului 2023, comparativ cu 2022, când volumul exporturilor realizate de grupul rus s-a redus cu aproape jumătate. Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, nu mai dă publicității informații cu privire la rezultatele sale trimestriale.

Cu toate acestea, bugetul statului rus a înregistrat un deficit de 1.760 miliarde ruble (24 miliarde de dolari) în luna ianuarie, ca urmare a scăderii veniturilor din energie și exploziei cheltuielilor.

Moscova se bazează pe veniturile din petrol și gaze, care anul trecut s-au cifrat la aproximativ 11.600 miliarde de ruble, și a fost nevoită să înceapă să recurgă la rezervele sale valutare pentru a acoperi un deficit bugetar agravat de costul conflictului din Ucraina.

Potrivit cifrelor comunicate chiar de Gazprom, în 2022 volumul exporturilor companiei a scăzut cu 46%.

Conform calculelor Reuters, în pofida diminuării volumului exporturilor, este posibil ca gigantul rus să fii câștigat anul trecut 80 de miliarde de dolari, grație prețurilor mai mari la hidrocarburi, ceea ce a majorat pe cale de consecință și veniturile din taxe ale statului rus, care a beneficiat și de pe urma majorării taxelor pentru gaze precum și de pe urma dividendelor generoase plătite de Gazprom acționarilor, adică în principal statului rus.

În prima jumătate a anului trecut, Gazprom a făcut un profit net record de 2.500 miliarde ruble (34 miliarde de dolari), grație creșterii prețului gazelor pe piețele internaționale. După acea, la fel ca multe alte firme rusești, Gazprom a încetat să mai dea publicității rezultatele financiare. CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, un aliat al lui Putin, a spus că grupul a plătit anul trecut 5.000 de miliarde de ruble sub formă de taxe la bugetul federal și bugetele regionale, fiind responsabil pentru aproape o cincime din veniturile la bugetul federal.

Însă 2023 ar putea să fie un an mai dificil deoarece prețurile internaționale la gaze au scăzut și cantitatea de gaze furnizate Europei este mult mai mică decât cea din primele luni ale anului trecut. Gazprom nu a oferit estimări cu privire la exporturile sale de gaze pentru acest an.

Însă în conformitate cu prognozele unor analiști, exporturile în afara Comunității Statelor Independente ar putea ajunge la 50-65 miliarde metri cubi, excluzând livrările spre China.

„Livrările spre Turcia ar putea să se cifreze la 30-32 miliarde metri cubi, cele spre China ar putea să se majoreze până la 25-30 miliarde metri cubi în 2023 iar cele spre CSI de aproximativ 25 miliarde metri cubi, nu vor putea să înlocuiască piața UE”, susțin analiștii de la Loko-Invest.

În 2022, exporturile Gazprom în afara fostei URSS au scăzut cu peste 45% până la 100,9 miliarde metri cubi, de la 185,1 miliarde metri cubi în 2021.

Ministerul rus al Economiei mizează în 2023 pe un preț de 700 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze exportată de Gazprom. Dacă aceste calcule se vor adeveri, veniturile Gazprom din exporturi ar putea să se situeze între 35 și 46 de miliarde de dolari în acest an, potrivit Reuters, citată de Agerpres. Cu toate acestea, analistul firmei de brokeraj BCS, Ronald Smith spune că dacă prețul mediu va fi apropiat de 615 dolari pentru 1.000 de metri cubi, „atunci veniturile din exporturile europene ar putea scădea până la 40 de miliarde de dolari”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău