Venezuela: Ziarul El Nacional, condamnat să plătească o despăgubire enormă unui lider chavist

  • 17 Aprilie 2021 09:50
Venezuela: Ziarul El Nacional, condamnat să plătească o despăgubire enormă unui lider chavist

Ziarul venezuelean critic la adresa guvernului El Nacional a fost găsit vinovat vineri că a provocat un "prejudiciu moral grav" unui înalt responsabil chavist și i s-a ordonat să-i plătească despăgubiri de 13,4 milioane de dolari, relatează sâmbătă France Presse, preluat de Agerpres.

Un tribunal din Caracas a pronunțat decizia în favoarea lui Diosdado Cabello, deputat și numărul doi al Partidului Socialist Unit din Venezuela (PSUV), la putere.

Instanța i-a ordonat să plătească "suma în bolivari echivalentă" cu 237.000 de petro, o criptomonedă creată de regimul chavist, echivalând cu aproximativ 13,4 milioane de dolari la cursul oficial de schimb, potrivit hotărârii.

"Prejudiciul moral cauzat este foarte grav întrucât i-a afectat în mod direct persoana și familia", a declarat tribunalul.

Diosdado Cabello a dat în judecată El Nacional pentru defăimare în 2015, în urma reproducerii unui raport al ziarului spaniol ABC care îl lega de traficul de droguri. În același timp, el a depus o plângere împotriva ABC în Spania și Wall Street Journal în Statele Unite. Aceste două plângeri au fost respinse.

În iunie 2018, Cabello a câștigat procesul din Venezuela împotriva presei, care a numit decizia un atac asupra libertății de exprimare.

Curtea a dispus apoi plata unui miliard de bolivari sau echivalentul a aproximativ 600 de dolari pe piața neagră de atunci.

El Nacional, un ziar emblematic fondat în 1943 de scriitorul venezuelean Miguel Otero Silva, a încetat să circule în ediție tipărită în decembrie 2018 după 75 de ani de istorie, inclusiv două decenii de opoziție față de guvernele lui Hugo Chavez (1999-2013) și ale succesorului său, Nicolas Maduro.

Guvernul Maduro acuză presa că a servit comploturilor opoziției pentru a-l răsturna.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău