Venezuela: Opt soldați uciși în lupte la frontiera cu Columbia

  • 29 Aprilie 2021 08:26
Venezuela: Opt soldați uciși în lupte la frontiera cu Columbia

Opt soldați venezueleni și-au pierdut viața în ultimele zile în lupte cu grupuri armate neregulate columbiene în sud-vestul Venezuelei, la frontiera cu Columbia, ridicând la 16 numărul militarilor uciși în zonă de la 21 martie, potrivit Ministerului Apărării de la Caracas, notează AFP, preluat de Agerpres.

Ministerul a publicat miercuri un anunț de deces cu numele celor opt soldați uciși "în acțiune" fără a oferi mai multe detalii. Luni, într-un comunicat, el a raportat "lupte violente" între armată și grupurile respective, evocând "decese" în ambele tabere în această regiune de pradă insecurității și cu o frontieră permisivă.

"În cursul ciocnirilor am provocat pierderi semnificative acestor grupuri, distrugând instalații temporare", potrivit comunicatului în care se vorbește, de asemenea, despre "prizonieri" fără a da numărul lor.

Autoritățile de la Caracas, care trimit regulat trupe în zonă, spun că au lansat în martie operațiuni pentru eliberarea teritoriului național de orice incursiune a grupurilor armate columbiene. Venezuela acuză aceste grupuri că au plantat mine antipersonal și că sunt în fruntea traficului de droguri.

Potrivit unei surse din cadrul forțelor de securitate din Columbia, aceste "grupuri armate" sunt disidenți ai fostei gherile columbiene Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC).

Deși majoritatea celor 13.000 de membri ai fostei gherile marxiste au depus armele, facțiuni "disidente" nu au acceptat procesul de pace semnat în 2016 în Columbia.

Aceste grupuri fără comandă unificată, finanțate prin traficul de droguri și minele clandestine, s-au consolidat în zone izolate, potrivit serviciilor de informații militare columbiene.

Președintele Nicolas Maduro a recunoscut posibilitatea ca aceste grupuri să fie disidenți ai FARC. De obicei, autoritățile venezuelene evită să menționeze disidenții FARC.

În pofida celor 2.200 de kilometri de frontieră comună, Venezuela și Columbia nu mai au relații diplomatice, de când Bogota l-a recunoscut pe opozantul Juan Guaido ca președinte interimar al Venezuelei în 2019. Relațiile dintre cei doi vecini opuși ideologic sunt foarte tensionate. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău