Venezuela: Opozantul Juan Guaido denunță ''o desființare''' a parlamentului țării de către regimul de la Caracas

  • 10 Mai 2019 09:54
Venezuela: Opozantul Juan Guaido denunță ''o desființare''' a parlamentului țării de către regimul de la Caracas

Opozantul venezuelean Juan Guaido a denunțat joi ''desființarea'' parlamentului țării, în opinia sa, de către regimul președintelui Nicolas Maduro după eșuarea revoltei militare din 30 aprilie, relatează AFP,preluat de Agerpres.

''Dacă are loc o lovitură de stat în Venezuela, atunci ea este desființarea parlamentului'', a declarat Guaido într-o conferință de presă, denunțând ''terorismul de stat'' al președintelui ''uzurpator'' Nicolas Maduro.

După mai mult de o săptămână de la apelul la revoltă lansat de Guaido, Maduro a trecut la acțiune.

Miercuri seara, regimul l-a arestat pe vicepreședintele Adunării naționale Edgar Zambrano, pe care îl acuză că a susținut tentativa de rebeliune. După aproape 24 de ore de la arestare, avocata lui Zambrano, Lilia Camejo, a afirmat într-o conferință de presă că nu a putut lua legătura cu el.

Secretarul de stat american Mike Pompeo, calificând această arestare ca fiind ''arbitrară'', a reluat joi apelurile SUA de ''eliberare imediată'' a lui Zambrano. ''Acest asalt asupra Adunării naționale ar trebui să facă regiunea și lumea întreagă să conștientizeze că dictatura nu este interesată de soluții constituționale la problemele poporului venezuelean'', a adăugat Pompeo.

Zambrano face parte dintr-un grup de zece parlamentari inculpați de justiția venezueleană pentru sprijinul lor față de revolta eșuată din 30 aprilie. Ei sunt acuzați îndeosebi de înaltă trădare și de conspirație.

Adunarea constituantă, formată doar din partizani ai președintelui socialist, le-a ridicat imunitatea.

După arestarea lui Zambrano, Richard Blanco, unul dintre acești deputați, a anunțat joi că a găsit refugiu la reședința ambasadorului Argentinei.

O altă deputată a opoziției inculpată de către justiție, Mariela Magallanes, s-a refugiat la reședința ambasadorului Italiei. La începutul serii, un coleg al său, deputatul Americo de Grazia, a anunțat pe Twitter că s-a refugiat la aceeași reședință.

În contextul revoltei din 30 aprilie, Leopoldo Lopez, una dintre figurile opoziției, care era consemnat la domiciliu din 2017 și care a apărut alături de Guaido, s-a refugiat și el la ambasada Spaniei. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău