Venezuela ar urma să expedieze 29 tone de aur în EAU. Rezervele din Rusia ar fi fost deja vândute (Presa)

  • 01 Februarie 2019 13:20
Venezuela ar urma să expedieze 29 tone de aur în EAU. Rezervele din Rusia ar fi fost deja vândute (Presa)

Banca Centrală a Venezuelei ar intenționa să expedieze 15 tone de aur în zilele următoare în Emiratele Arabe Unite (EAU) pentru a obține lichidități în euro, cu scopul de a menține solvabilitatea acestei țări membre a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a dezvăluit joi seara un înalt responsabil de la Caracas apropiat de acest dosar, citat de Reuters, sub rezerva anonimatului, potrivit Agerpres.

În total, regimul lui Nicolas Maduro ar avea în plan să scoată la vânzare în februarie circa 29 tone de aur, păstrate până acum la Caracas, conform sursei anonime.

Vânzările de aur, care susțin moneda națională - bolivarul - au început cu livrarea a 3 tone la 26 ianuarie și urmează exportului de anul trecut a unei cantități de aur nerafinat în valoare de 900 milioane de dolari în Turcia.

Transportul cu trei tone de aur, care a părăsit aeroportul Maiquetia la 26 ianuarie, a fost efectuat de mica compania aeriană venezueleană Solar Cargo. Aceeași companie va fi utilizată pentru a transporta 15 tone vineri și 11 tone în februarie, a indicat sursa menționată.

În ultimele zile, sosirea la Maiquetia a două avioane rusești a dat naștere zvonurilor potrivit cărora ele ar fi plecat cu aur la bord. Oficialii de la Moscova au calificat informația drept inexactă și au dezmințit-o.

Îndeosebi, Kremlinul a încercat să nege energic joi datele publicate într-o anchetă realizată de jurnaliștii de la bisăptămânalul independent Novaia Gazeta.

Conform investigației jurnaliștilor ruși, un avion cargo Boeing 757, al unei companii ruse, a efectuat două zboruri în luna ianuarie la Caracas cu rezerve de aur ale Venezuelei la bord, care fuseseră păstrate la Banca Centrală a Rusiei. Prima cursă a fost efectuată în 18-19 ianuarie, când avionul a făcut o escală în Dubai, unde angajați ai Băncii Centrale a Emiratelor Unite au schimbat aurul venezuelean în dolari cash. După aceea, avionul a fost văzut în Maroc și abia apoi a zburat la Caracas.

Pe o rută similară, Boeingul a plecat din nou la sfârșitul lunii ianuarie, însă de data aceasta, după Maroc, aeronava a aterizat în orașul Espargos din Capul Verde. Avionul a sosit, de asemenea, în Venezuela, cu dolari în numerar la bord.

Potrivit Novaia Gazeta, după ce avionul care a venit din Rusia a adus o sumă importantă de dolari la Caracas, președintele Nicolas Maduro și-a anunțat decizia de a aloca un miliard de dolari pentru îmbunătățirea situației în orașele venezuelene.

În ianuarie 2018, Venezuela deținea 150 de tone de aur la Banca sa centrală și la Banca Angliei. În Rusia s-ar fi aflat până acum la păstrare circa 30 de tone de aur, conform presei ruse. În noiembrie, rezervele de aur ale Venezuelei au scăzut la 132 de tone, cel mai mic nivel în 75 de ani, potrivit datelor oficiale.

Guvernul președintelui Nicolas Maduro a recurs la vânzările de aur după scăderea producției petroliere, colapsul economic al țării și înăsprirea sancțiunilor americane, care au afectat veniturile publice și au făcut dificil accesul la credite.

SUA, care sprijină revolta opoziției venezuelene cu scopul de a-l înlătura pe Nicolas Maduro de la putere și a convoca alegeri anticipate, i-au avertizat miercuri pe bancheri și comercianți să nu facă tranzacții cu aurul venezuelean.

Senatorul republican Marco Rubio a trimis un tweet joi Ambasadei EAU din Washington, avertizând că oricine transportă aur venezuelean va cădea sub incidența sancțiunilor americane. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău