Venezuela: 23 de morți într-o operațiune a poliției (ONG)

  • 11 Ianuarie 2021 11:00
Venezuela: 23 de morți într-o operațiune a poliției (ONG)

Cel puțin 23 de persoane au fost ucise în cursul unei operațiuni a poliției desfășurată într-un cartier defavorizat din Caracas, a afirmat duminică o organizație venezueleană pentru apărarea drepturilor omului, notează AFP, potrivit Agerpres.

"Potrivit surselor noastre oficiale, 23 de persoane și-au pierdut viața" într-o operațiune efectuată vineri și sâmbătă de Forțele speciale de acțiune (FAES) ale poliției naționale în La Vega, un mare cartier din vestul Caracasului, a declarat pe Twitter Marino Alvarado, directorul organizației neguvernamentale PROVEA, calificând operațiunea ca "masacru".

Marino Alvarado a precizat că informațiile ONG-ului se bazează pe scurgeri din rândul poliției, mărturii furnizate de apropiați ai persoanelor ucise și articole din presa locală.

Autoritățile nu au publicat niciun comunicat oficial în legătură cu acest fapte. Cu toate acestea, cotidianul Ultimas Noticias, apropiat puterii președintelui Nicolas Maduro, a raportat un bilanț de 23 de morți, fără alte detalii.

Șeful FAES, Miguel Dominguez, a publicat pe rețelele sociale înregistrări video din La Vega în care pot fi văzuți agenți cu măști pe față și puternic înarmați circulând printre locuințele rudimentare din cărămizi și tablă, așa cum proliferează în favelele construite pe colinele care înconjoară capitala Caracas.

Miguel Dominguez nu a dat nicio informație legată de fapte care s-ar fi petrecut în cartierul La Vega, potrivit ONG-ului. "Ne continuăm inspecțiile pentru a asigura securitatea poporului nostru", a scris el.

FAES sunt frecvent obiectul acuzațiilor de execuții extrajudiciare și alte încălcări ale drepturilor omului.

Din cauza acestor acuzații, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, fosta președintă chiliană Michelle Bachelet, a cerut dizolvarea FAES. Această unitatea specială se bucură însă de sprijinul deplin al președintelui Nicolas Maduro.

Circa 12.000 de persoane au murit de moarte violentă în 2020 în Venezuela, potrivit ONG-ului local Observatorul venezuelan pentru violență (OVV), o rată de 45,6 decese la 100.000 de locuitori, de șapte ori mai mare decât media mondială.

Peste o treime din aceste decese au avut loc în cursul unor confruntări cu poliția sau militarii, potrivit OVV. Puterea de la Caracas susține că aceste fapte rezultă din cazuri de "rezistență față de autoritate". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău