Veneția este preocupată de fenomenul "aqua alta" care va dura câteva zile

  • 12 Noiembrie 2019 18:59
Veneția este preocupată de fenomenul

Fenomenul "aqua alta" - creșterea nivelului apelor care marți au atins 127 de centimetri, cu aproximativ 50% din oraș inundat, va continua cel puțin până sâmbătă, fapt ce îi preocupă pe experți cu privire la pagubele pe care le-ar putea provoca, relatează EFE.

a orele 5:30 ale dimineții atât Veneția cât și localitatea învecinată Chioggia au tras semnalul de alarmă, avertizând populația privind mareea înaltă care a atins 127 de centimetri în cursul zilei și care ar putea dura întreaga săptămână dacă vor continua ploile ce afectează Italia.

Ca urmare a fenomenului, grădinițele și școlile primare au fost închise.

Expertul de la Institutul Științelor Mării al Consiliului Național de Cercetare Georg Umgiesser a declarat agenției AGI, că deși nu crede că nivelul apelor va depăși 145 de centimetri, "îngrijorător este faptul că vom avea o maree înaltă până în data de 16 noiembrie".

 


Foto: (c) ANDREA MEROLA / EPA


Potrivit prognozei primăriei din Veneția s-ar putea atinge miercuri nivelul de 145 de centimetri, în timp ce sâmbătă nivelul ar putea să scadă la între 95 și 125 de centimetri. Între timp, turiștii se plimbă pe pasarele instalate de autoritățile orașului pentru a se putea bucura de atracții, precum Piața San Marco.

Pe lângă dificultățile de deplasare ale turiștilor și localnicilor, una dintre cele mai mari preocupări este biserica San Marco, care este deja afectată de o inundație de 70 de centimetri, apa acoperind mozaicul pardoselii și picioarele coloanelor care au fost restaurate după "aqua alta" din octombrie 2018.

Unul dintre așa numiții procuratori ai bazilicii San Marcos, Pierpaolo Campostrini, și-a exprimat preocuparea ziarului local Il Gazzettino, subliniind că "nu există apărare în fața creșteri apelor".

El a explicat că încă nu pot fi estimate pagubele însă acestea vor fi prezente după retragerea apelor, deoarece "apa se infiltrează prin fundație iar când se evaporă sarea rămâne în interior", transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău