Veaceslav Platon, despre Vlad Plahotniuc și laundromatul rusesc

  • 30 Iulie 2019 07:57
Veaceslav Platon, despre Vlad Plahotniuc și laundromatul rusesc

Omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 30 de ani de închisoare în două dosare penale, afirmă că Vlad Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat, cu care a întrerupt comunicarea în 2015, se află acum în Miami, în timp ce el personal se află condamnat în Penitenciarul nr. 13.

Acesta afirmă că a fost „pedepsit” pentru că a refuzat să-i îndeplinească rugămințile lui Plahotniuc, inclusiv pentru a face anumite operațiuni prin intermediul Moldindconbank. Fostul deputat a mai spus că ex-liderul PDM nu a mai avut nevoie de el, în momentul în care „a apelat la serviciile lui Ilan Șor”, care controla cele trei bănci, în ceea ce ține de scoaterea banilor din Federația Rusă, transmite IPN.

În cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, realizată în penitenciar, Veaceslav Platon a declarat că Vlad Plahotniuc a făcut atât de mult rău, încât a reușit să unească ceea ce nu se unește niciodată și anume a unit marile puteri mondiale care nu pot găsi de regulă consens. Or, în privința lui Plahotniuc, aceste puteri au găsit consensul. Din acest motiv, Platon crede că Plahotniuc va fi totuși adus în Moldova pentru a răspunde de faptele sale.

În opinia sa, fostul lider PDM a încercat să scape de el pentru că a pretins să conducă țara de unul singur și avea ideea fix de a deveni premier. Potrivit lui Platon, Plahotniuc îi nimicea pe toți cei care îi putea face concurență, iar primul a fost ex-premierul Vlad Filat.

În ceea ce ține de cele 22 de miliarde de dolari care se vehiculează că ar fi spălate prin sistemul bancar și judecătoresc din Repubica Moldova, Veaceslav Platon afirmă că nu este un „laundromat”, pentru că nu este vorba despre spălare de bani, de legalizarea unor bani „murdari” și nimeni nu a avut un astfel de scop. Potrivit fostului deputat, aceste operațiuni au fost legale și atunci s-a asigurat de legalitatea acestor acțiuni. „Moldindconbank, în care el a avut un anumit rol în acea perioadă,  a prestat servicii legale de recepționare și transferare ulterioară a acestor bani, informând zilnic instituțiile abilitate ale statului privind tranzacțiile respective.  

Veaceslav Platon a spus că deocamdată nu poate oferi mai multe detalii în legătură cu acuzațiile din Federația Rusă precum că el și Vlad Plahotniuc, cetățeni ruși, ar fi implicați în schema de spălare de bani, în condițiile în care sora sa a fost reținută în Rusia, fiind învinuită de implicare în schema de spălare de bani.

Veaceslav Platon a fost reținut în iulie 2016, fiind cercetat penal pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. Omul de afaceri a fost condamnat la 30 ani de închisoare în baza a două dosare penale. Veaceslav Platon pledează nevinovat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău