Veaceslav Platon, condamnat la încă 12 ani de închisoare

  • 12 Decembrie 2017 14:02
Veaceslav Platon, condamnat la încă 12 ani de închisoare

Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, a mai primit 12 ani de privațiune de libertate. De această dată, controversatul om de afaceri s-ar face vinovat de tentativă de escrocherie și corupere a mascaților de la Detașamentul cu Destinație Specială „Pantera”. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău marți, 12 decembrie. Sentința a fost dictată în lipsa omului de afaceri și a avocaților pe care i-a angajat, aceștia fiind înlăturați din proces.

Cauza penală, a treia pe numele lui Platon, a fost expediată în judecată la mijlocul verii. Omul de afaceri a fost condamnat pentru faptul că, pe 22 decembrie 2016, aflându-se în biroul de așteptare din incinta Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a avut discuții cu doi gardieni din cadrul Detașamentului cu Destinație Specială „Pantera” al Departamentului Instituțiilor Penitenciare care asigurau paza și escortarea acestuia în instanțele de judecată, scrie Anticoruptie.

În cadrul discuțiilor, Veaceslav Platon le-ar fi promis gardienilor apartamente în Capitală, automobile și câte 5.000 de euro pe lună pentru a-i permite acțiuni interzise în cadrul întâlnirilor cu avocații, inclusiv prin facilitarea accesului la un telefon mobil. Anterior, apărătorii săi au declarat că dialogul cu mascații nu a fost decât o glumă. 

În aprilie 2017, omul de afaceri a fost condamnat pentru escrocherie și spălare de bani la 18 ani de închisoare. Peste o lună, Procuratura Anticorupție a anunțat că a expediat în judecată un nou dosar în care Veaceslav Platon este învinuit de tentativă de escrocherie în proporții deosebit de mari, săvârșită de un grup criminal organizat. Potrivit materialelor cauzei penale la care se face trimitere în comunicatul de presă al Procuraturii Generale, s-a constatat că în 2016 businessmanul, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acțiuni a trei companii de asigurare, deținute prin intermediul unor persoane interpuse, a organizat sustragerea banilor deținuți pe conturile companiilor. Inculpatul ar fi implicat alte două persoane în calitate de autori, „care nemijlocit urmau să realizeze planul criminal elaborat în vederea obținerii bunurilor ce nu li se cuvin”. Procurorii susțin că „acțiunile intenționate ale grupului criminal organizat nu și-au produs efectul, din cauze independente de voința făptuitorilor”, ei fiind reținuți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău