Veaceslav Negruță: BNM ar trebui să ia o poziție față de situația de la Victoriabank. Este nevoie de o delimitare clară între persoanele implicate în frauda bancară și investitorii de bună credință

  • 11 August 2020 12:51
Veaceslav Negruță: BNM ar trebui să ia o poziție față de situația de la Victoriabank. Este nevoie de o delimitare clară între persoanele implicate în frauda bancară și investitorii de bună credință

Banca Națională a Moldovei ar trebui să ia o poziție față de situația de la Victoriabank, cu acționari români și europeni, care a fost inclusă de către Procuratura Generală într-un caz, care vizează evenimente petrecute în sistemul bancar cu șase ani în urmă, consideră ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță.

Solicitat de Radio Chișinău, el a menționat că este nevoie de o delimitare clară între persoanele implicate în frauda bancară și investitorii de bună credință.

„Un alt aspect ține de faptul că există investitori, o nouă structură de acționariat la această instituție financiară, și respectiv, instituțiile statului trebuie să facă claritate și o delimitare între cei implicați în furtul miliardului la acel moment, și investitorii de bună credință, care sunt nume deloc de neglijat când e vorba de entități precum Banca Europeană sau  Banca Transilvania, care au investit în 2018 în acea instituție bancară și o dezvoltă în continuare. Se fac vinovați acei care au avut nemijlocit tangență și implicare în 2014, iar investitorii care nu avut treabă cu acele evenimente de proastă faimă pentru Republica Moldova, trebuie să fie protejați și drepturile lor trebuie ocrotite, inclusiv de toate acele instituții publice ale statului de reglementare în sistemul bancar, de investigare sau instituții care au menirea să protejeze investițiile străine atât de necesare în Republica Moldova(…)”, a declarat expertul. 

Expertul nu exclude că ar putea fi vorba și despre niște reglări de conturi între grupuri cu interese din 2014.

Amintim că instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru „în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune” a bunurilor B.C. „Victoriabank”. Administrația băncii, unde acționari principali sunt „Banca Transilvania” și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, susține că instituția, în forma sa actuală și după transformarea începută în 2018, nu are legătură cu cauza cercetată de autorități. Mai mult aceasta se arată surprinsă de includerea sa în acest caz și susține că va colabora cu autoritățile pentru a elucida toate circumstanțele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău