Veaceslav Ioniță: Pensia medie ar trebui să constituie 40% din salariul mediu, însă vârstnicii vor primi, după mărirea promisă din 1 octombrie, doar 23 la sută din salariu

  • 10 Septembrie 2021 13:44
Veaceslav Ioniță: Pensia medie ar trebui să constituie 40% din salariul mediu, însă vârstnicii vor primi, după mărirea promisă din 1 octombrie, doar 23 la sută din salariu

Mărirea pensiilor din 1 octombrie va înregistra cea mai mare pensie primită vreodată în Republica Moldova după 30 de ani de independență. Sistemul de pensionare este în pericol din cauza numărului mic de angajații în câmpul muncii, atenționează expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. 

Numărul de pensionari depășește cu mult numărul angajaților din câmpul muncii, aceasta fiind cea mai importantă cauză că pensiile sunt mici în Republica Moldova.

Analistul economic Veaceslav Ioniță susține că pensia medie ar trebui să constituie 40% din salariul primit, pe când pensionarii din Republica Moldova vor primi, după mărirea promisă din 1 octombrie, doar 23 la sută din salariul mediu.

„Din cei aproape 26 miliarde de lei care trebuie alocați pentru pensionari în acest an, 15 miliarde sunt bani pe care-i colectăm din contribuția fiecărui care lucrează, iar 10 miliarde vin din bugetul de stat. Deci, patru din 10 lei bugetul de stat trebuie să-i ia din alte domenii și să-i dea pentru întreținerea sistemului de pensionare. De aici vor fi și bani pentru pensia minimă despre care se discută în ultimul timp. Avem un număr normal de pensionari, dar avem un număr infim, deci un număr absolut inacceptabil de lucrători.

Țara noastră recunoaște că nu poate asigura bătrânilor un trai decent. Noi nu putem asigura bătânilor o viață normală și, de fapt, ei sunt cea mai marginalizată categorie de populație. Deci, la noi în Republica Moldova, pensia este cam de două ori mai mică decât ar trebui să fie. Evident, ca să rezolvi problema pensionarilor trebuie să ai o pensie medie în jur de 40 la sută din salariu. Iar ca să pensie medie de 40 la sută, noi trebuie să identificăm în jur de 25 de miliarde de lei. Nimeni acum nu are această sumă și nici nu o va avea în următorii zece ani. Din acest motiv, Parlamentul este mereu nevoit să identifice anumite lucruri, iar dacă nu îi poate ajuta pe toți, să-i ajute pe cei mai nefavorabili. Și aici mai este o  problemă. La noi bătrânii sunt cei mai discriminați în raport cu restul cetățenilor”, a declarat Veaceslav Ioniță. 

De la 1 octombrie, pensia minimă va fi mărită până la 2000 de lei, potrivit unei hotărâri de Guvern aprobate miercuri. Însă, și aceasta pensie mărită va fi sub limita existenței. Totodată, toate pensiile vor fi indexate cu 3,8%. 183 de mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primesc acum o pensie mai mică de 2000 de lei, vor beneficia de majorări.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:5,14 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău