Veaceslav Ioniță | Noi suntem în așa o subdezvoltare că orice creștere economică mai mică de 10% nu trebuie să fie un sentiment de bucurie

  • 17 Decembrie 2018 14:02
Veaceslav Ioniță | Noi suntem în așa o subdezvoltare că orice creștere economică mai mică de 10% nu trebuie să fie un sentiment de bucurie

Economia R. Moldova a înregistrat o creștere de 4% în acest an, în particular din cauza  îmbunătățirii situației din sectorul industrial. Acestea sunt datele raportului de activitate pentru anul 2018 al Ministerului Economiei și Infrastructurii, făcut public astăzi în cadrul unei conderințe de presă. Experții susțin însă că această creștere economică este una minoră și nu schimbă prea mult starea lucrurilor în R. Moldova.

Într-o conferință de presă, ministrul Chiril Gaburici a vorbit despre realizările pe care le-a făcut Ministerul Economiei și Infrastructurii. El s-a referit la creșterea comerțului exterior și a investițiilor străine, care s-ar fi majorat în primele nouă luni ale acestui an cu 13,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit ministrului, 70% dintre exporturile R.Moldova ajung către țările din Uniunea Europeană. Chiril Gaburici a lăudat și proiectele „Drumuri bune pentru Moldova” și Chișinău Arena, calificate anterior de mai mulți experți drept inițiative electorale.

„Economia națională al doilea an arată o dinamică pozitivă, avem o creștere de 4%. Comerțul exterior este în continuă creștere, în perioada ianuarie-septembrie 2018, s-a majorat cu 18,7 la sută. Avem semnat contractul cu Transgaz, urmează până la finele anului 2019 să avem conexiunea Iași-Ungheni-Chișinău, ca să avem o alternativă pentru sursa de alimentare cu gaze. În 2018 avem un proiect mare care acoperă toată Moldova - „Drumuri bune pentru Moldova”, a afirmat ministrul Economiei.

Expertul economic Veaceslav Ioniță spune că în ultimii ani s-a observat o înviorare a exporturilor și a investițiilor, însă creșterea economică pe care a avut-o țara noastră în acest an nu ar trebui să entuziasmeze prea mult. El subliniază că în ultima perioadă, R. Moldova este „conectată puternic” la piața europeană.

„Noi suntem în așa o subdezvoltare că orice creștere mai puțin de 10% nu trebuie să fie un sentiment de bucurie. După trei ani de cădere: 2014, 2015, 2016, anii 2017 și 2018 au fost ani de recuperare și creștere economică. În ultimii ani, exporturile noastre cresc, fapt ce în proporție de 75 la sută se datorează Uniunii Europene. Asistăm la o reîntoarcere a investițiilor străine, totuși acest gust dulce că avem o creștere în prezent, faptul că s-au deschis zone economice libere nu schimb problema fundamentală, că noi, pe cap de locuitor, suntem ultimii în Europa la capitolul investiții străine”, a declarat economistul. 

Potrivit expertului în economie, în următorii ani, cei care se vor afla la guvernare vor trebui să se axeze mai mult pe atragerea investițiilor străine, crearea locurilor de muncă și promovarea exporturilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău