Veaceslav Ioniță: Împrumuturile ipotecare au avut o creștere spectaculoasă, dar sunt la început de cale

  • 02 August 18:41
Veaceslav Ioniță: Împrumuturile ipotecare au avut o creștere spectaculoasă, dar sunt la început de cale

Chiar dacă fenomenul creditelor imobiliare în Republica Moldova este de două-trei ori mai slab față de țările din regiune și incomparabil de slab față de țările dezvoltate, totuși situația este mai bună decât acum 10 ani. Și deși împrumuturile ipotecare au avut o creștere spectaculoasă în ultimii ani, acestea sunt în prezent la început de cale și în stare să formeze o piață civilizată. Constatările aparțin expertului în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, transmite IPN.

„Suntem în situația când procurarea unui imobil prin intermediul creditelor bancare a devenit un instrument real, accesibil, cu riscuri calculate. Cred că, odată cu scăderea ratei dobânzilor, încetinirea creșterii prețurilor, creșterea salariilor nominale în euro, moldovenii vor continua să se împrumute de la bănci. Anul acesta cu certitudine ne vom apropia de maximum creditelor ipotecare contractate vreodată”, a declarat Veaceslav Ioniță.

„În primul trimestru din acest an s-au luat credite de 1,29 miliarde de lei, iar în trimestrul doi – 1,58 miliarde de lei. Ultima dată când a fost înregistrat un asemenea record a fost în 2021, trimestrul trei, când s-au luat credite de 1,53 miliarde de lei. Acum, în trimestrul doi, s-au luat credite mai multe decât oricând”, a spus Veaceslav Ioniță.

În jumătatea acestui an s-au contractat 5785 de credite ipotecare de la bănci. Mărimea medie a unui credit ipotecar este de 50,8 mii de euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău