Veaceslav Ioniță, despre pachetul social al lui Dodon: Trebuie 2,5 miliarde de lei

  • 18 Noiembrie 2019 15:54
Veaceslav Ioniță, despre pachetul social al lui Dodon: Trebuie 2,5 miliarde de lei

Pentru realizarea promisiunilor pe care le-a făcut astăzi Igor Dodon, sunt necesari peste 2,5 miliarde de lei, doar în primul an de implementare, dintre care 1,5 pentru majorarea salariilor la bugetari, susține expertul în politici economice a Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS "Viitorul", Veaceslav Ioniță.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ioniță susține că există 4 surse de unde se poate face rost de bani. Prima ar fi optimizarea cheltuielilor din contul reducerii  numărului de funcționari publici ai guvernului în teritoriu cu 10 mii, ceea ce ar permite economisirea unui miliard de lei.

A două sursă este revenirea la politica fiscală de până la 2018, adică la creșterea poverii fiscale prin majorarea impozitelor pe venit pentru persoanele fizice și a contribuțiilor sociale. Acest lucru ar aduce în buget alte aproximativ 2 miliarde de lei.

A treia opțiune este relansarea relației cu partenerii externi, ceea ce ar adăuga la buget încă 2-3 miliarde de lei, însă această posibilitate este incertă, precizează Veaceslav Ioniță.

În al patrulea rând, guvernul ar putea reduce cheltuielile investiționale, care, potrivit expertului și așa sunt la un nivel foarte scăzut, în condițiile în care toate guvernele de până acum rezolvau problemele sociale din contul investițiilor.

În concluzie, expertul economic consideră că noul guvern va alege o combinație dintre toate aceste 4 surse de finanțare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău