Veaceslav Ioniță | Bugetul public național este un buget social și asta nu-i de bine, dar este legat de sărăcia noastră
-
06 Decembrie 2019 13:19
Bugetul de stat pentru anul viitor, deși, este preponderent unul social, populația nu va simți o creștere a bunăstării și calității vieții. De această părere sunt unii experți și deputați. Ei spun că majoritatea guvernelor s-au concentrat pe cheltuieli sociale din cauza nivelului înalt de sărăciei. Cât privește indexarea pensiei de două ori pe an sau majorarea cuantumului alocațiilor sociale de stat persoanelor cu dizabilități aceste măsuri nu își vor atinge scopul din cauza ratei înalte de inflație prognozată pentru anul 2020.
Potrivit proiectului bugetului de stat pentru anul viitor, aprobat în primă lectură, partea cea mai mare de cheltuieli revine protecție sociale, învățământului și ocrotirii sănătății. În opinia expertului Veaceslav Ioniță, acest lucru se explică prin nivelul înalt de sărăcie care există în rândul cetățenilor, mai ales în rândul pensionarilor și persoanelor cu nevoi speciale.
„Bugetul public național este un buget social și asta nu-i de bine, dar este legat de sărăcia noastră. De fapt, noi fiind într-o sărăcie destul de mare toate guvernele au fost nevoite să se concentreze pe cheltuielile sociale. Drept consecință, pe de o parte Guvernul înțelege că trebuie să dea cât mai mulți bani pentru blocul social, pe de altă parte tot Guvernul înțelege că putem avea o problemă legată de dezvoltarea economică. În bugetul de stat pentru anul viitor sunt prevăzute sume destul de importante pentru sectorul economic. Vor fi sau nu ele realizate, în opinia mea cel mai probabil că nu”, a declarat Veaceslav Ioniță.
În anul 2020, bugetul asigurărilor sociale de stat va avea venituri în sumă de 23 de miliarde 491 milioane de lei, ceea ce reprezintă cu 7,4% mai mult decât în 2019. Fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală vor constitui circa opt miliarde 500 de milioane de lei sau cu 8,7 la sută mai mult decât în acest an.
Reprezentanții Ministerului Finanțelor susțin că o mare parte din bugetul pentru anul 2020 este dedicată programelor noi în domeniul protecției sociale - majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului, majorarea alocațiilor sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități și cele vârstnice, acordarea unui suport unic de 700 de lei beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat, indexarea pensiilor de două ori pe an.
Deputatul Partidului “Acțiune și Solidaritate”, Dan Perciun, consideră că majoritatea cetățenilor care au venituri mici nu vor resimți o îmbunătățire a calității vieții din cauza ratei înalte a inflației.
„Chiar și cu toate inițiativele care au fost înregistrate, cu regret, beneficiile pentru cetățeni sunt destul de modeste. De exemplu, pensia medie în următorul an se prognozează că va crește cu o sută de lei, în condițiile în care inflația o să fie de 5,7%. Deci, strict vorbind, o bună parte din cetățeni anul viitor nu vor avea venituri mai mari, ba mai mult, puterea lor de cumpărare va scădea din cauza acestei rate mari a inflației”, a afirmat deputatul.
Deputatul a precizat că în bugetul pentru anul 2020 se regăsesc mai multe acțiuni lansate de către Guvernul Sandu. Bugetul de stat urmează să fie votat de Parlament în trei lecturi.