Veaceslav Berbeca: Uniunea Europeană a fost unul dintre cei mai importanți actori care ne-au sprijinit
-
06 Februarie 2023 14:39
Prim-ministra Natalia Gavrilița se află într-o vizită de lucru la Bruxelles, pentru a participa la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova. Evenimentul va avea loc mâine 7 februarie, și va fi prezidată de Natalia Gavrilița, și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell. Reuniunea Consiliului de Asociere reprezintă cel mai important format de dialog în relația Rep. Moldova cu Uniunea Europeană, spun analiștii de la Chișinău, scrie Radio Chișinău.
Reuniunea de marți a Consiliului de Asociere de la Bruxelles va fi prima întrunire de acest fel după obținerea de către Rep. Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, în iunie anul trecut.
Cooperarea în depășirea provocărilor generate de războiul din Ucraina, inclusiv a crizei energetice, extinderea cotelor de export pe piața europeană pentru producătorii moldoveni, securitatea frontierelor, sunt doar câteva dintre subiectele care vor fi abordate în discuțiile bilaterale la Bruxelles, potrivit oficialilor de la Chișinău.
Soluționarea conflictului transnistrean va fi un alt subiect pe agendă.
În contextul războiului din Ucraina și al crizei energetice fără precedent, sprijinul Uniunii Europene a fost unul vital pentru supraviețuirea Rep. Moldova susține analistul politic Veaceslav Berbeca:
„În cazul în care nu am fi avut sprijinul din partea UE și al României, ne-ar fi fost foarte complicat să depășim această iarnă. Uniunea Europeană a fost unul dintre cei mai importanți actori care ne-au sprijinit. Din perspectiva securității UE ne-a acordat sprijinul necesar, un sprijin însemnând echipament neletal: aspecte ce țin de medicină, mașini, comunicare. Un stat trebuie să acorde multă atenție securității sale în special în contextul unui război la frontierei care afectează nu doar din punct de vedere economic ci sub toate aspectele Rep. Moldova ” a declarat Veaceslav Berbeca.
Zilele trecute Comisia Europeană a dat publicității a doua parte a raportului care analizează nivelul de armonizare a legislației naționale la cea europeană. Rep. Moldova nu a înregistrat progrese în agricultură și dezvoltare rurală, înregistrează anumite progrese în justiție sau libera circulație a bunurilor și un nivel moderat de pregătire în afaceri și politică externă, securitate și apărare sau știință și cercetare. Progresele legate de armonizarea legislației vor constitui de asemenea un subiect de discuții la Bruxelles, consideră analistul Ion Tăbârță.
„Discuțiile vor reieși din rezultatele raportului și se vor axa pe cum ulterior să acționeze Rep. Moldova, cât de gata este de a începe negocierile de aderare. Vor fi niște discuții cu caracter tehnic despre modul în care Rep. Moldova ar putea urgenta deciziile privind armonizarea legislației naționale pentru a ne pregăti să corespundem cât mai mult standardelor europene” susține Ion Tăbârță.
R. Moldova a obținut statutul de țară candidată la aderare, împreună cu Ucraina la 23 iunie 2022.
Amintim că pentru a depăși criza energetică și efectele războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a oferit Rep. Moldova un sprijin de 250 de milioane de euro, sub formă de granturi și împrumuturi, anunțat în noiembrie anul trecut la Chișinău de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Recent ajutorul a fost suplimentat cu încă 145 de milioane de euro.
De asemenea Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a oferit Rep. Moldova un împrumut de 300 de milioane de euro pentru procurarea energiei electrice și stocurilor de gaze naturale în contextul reducerii livrărilor din partea Federației Ruse.