Veaceslav Berbeca: Mai multe aspecte din pachetul de legi aprobat de Guvern prin asumare de răspundere ar urmări să satisfacă interesele personale ale unor politicieni aflați la guvernare
-
07 Aprilie 2020 15:56
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a sesizat Curtea Constituțională referitor la constituționalitatea mai multor prevederi din pachetul de legi, votate de Guvern prin asumare de răspundere, și care au intrat astăzi în vigoare, după ce au fost publicate în Monitorul Oficial. Formațiunea de opoziție susține că unele dintre acestea dăunează grav interesului public și nu au nicio legătură cu lupta împotriva pandemiei de COVID-19.
Mai mulți analiști consideră că proiectul maschează interese de grup și se arată scepticii referitor la o eventuală colaborare între putere și opoziție pe timp de criză.
PAS a cerut Curții Constituționale să se expună asupra procedurii exacte de asumare a răspunderii Guvernului față de Parlament. În același timp, deputații din opoziție își arată nemulțumirea față de unele prevederi din pachetul de legi aprobat de Guvern, precum cele legate de duty-free-uri, extracția minieră sau combaterea fumatului. Unul dintre semnatarii sesizări, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.
„Curtea să ne explice cum are loc acest proces de asumare a răspunderii: dacă premierul trebuie să fie obligat să prezinte proiectul în Parlament. Conform procedurii, prim-ministrul prezintă proiectul de asumare a răspunderii în plenul Parlamentului, nu în clădirea Parlamentului sau în cantina Parlamentului. În pachetul de legi, pe lângă soluții privind combaterea pandemiei, sunt prevederi care generează foarte multe întrebări. De exemplu prevederea cu duty-free-urile: restituirea accizelor pentru cei care vând în duty-free la intrarea în țară. Guvernarea reînvie astfel schema duty-free-urilor”.
Și Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că va ataca la Înalta Curte unele prevederi din acest pachet de legi, care nu ar avea nimic în comun cu lupta împotriva COVID-19, ci ar reprezenta interesele unor grupuri de persoane, lucru negat anterior de ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța.
Comentatorul politic, Veaceslav Berbeca, este însă de altă părere. Contactat de Radio Chișinău, el a menționat că mai multe aspecte din pachetul de legi aprobat de Guvern prin asumare de răspundere, ar urmări să satisfacă interesele personale ale unor politicieni aflați în prezent la guvernare.
„Aș fi de acord dacă ne referim la activitatea duty-free-urilor și extragerea de categorii minerale, pentru că vizează niște categorii foarte înguste. Există niște semne de întrebare că ar avantaja niște grupuri înguste, niște cercuri de interese apropiate de actuala guvernare.”
Extrapolând discuția spre o posibilă cooperare între guvernare și opoziție, Veaceslav Berbeca consideră că acest lucru nu este ușor de realizat în Republica Moldova.
„Ar fi normal ca într-o perioadă de criză să existe o colaborare, să fie îngropată securea războiului și să se concentreze toată atenția asupra combaterii pandemiei. Acest lucru e greu de realizat din mai multe puncte de vedere. Mai întâi deranjează această aroganță a puterii, pentru că orice critică sau chiar sfat este priceput ca o rea intenție. Iar atitudinea președintelui demonstrează că acesta e deja în campanie electorală. E greu să nu critici, când chiar guvernanți nu respectă ceea ce cer”.
Analistul consideră că un bun exemplu de colaborare între guvern și opoziție poate fi văzut în România sau Marea Britanie, acolo unde partidele de pe părți opuse ale scenei politice și-au asumat să se înțeleagă până depășesc criza.