Vasile Nedelciuc: Textul Declarației de Independență, ușor îl schimbai și era Declarația de Unire

  • 27 August 2022 08:25
0%
00:00:00
00:00:00

Vasile Nedelciuc - unul dintre fondatorii mișcării de eliberare națională, co-autor al Declarației de Independependență, deputat în primul Parlament, fost președinte al Comisiei Parlamentare pentru Relații Externe, a declarat în cadrul emisiunii Ora cu Personalitate de la Radio Chișinău că în 1991, când a venit puciul de la Moscova, deputații primului Parlament și-au propus Independența “crezând că devenind independenți, Moscova va fi forțată să ne recunoască independența și pentru prima oară de la 1812 ar fi recunoscut că nu suntem parte a lumii ruse. Fiind independenți ne vom dezvolta limba, cultura, lumea va învăța prin România, se va schimba mentalitatea și în …5..10..15 ani vom face pasul următor – ne vom uni cu România, pentru că numai așa vom conserva identitatea noastră națională”, a declarant Vasile Nedelciuc.

Potrivit acestuia, autorii Declarației de Independență au droit neapărat să arate în textul Declarației,  că Basarabia a fost luată ilegal. “Noi am vut să arătăm cine suntem, cum am ajuns în situația să vrem independență. Într-un fel să arătăm că suntem constrânși la independență, dar de fapt uitați-vă cine suntem noi, că de fapt noi ar trebui să fim cu frații noștri.  Este adevărat că textul Declarației de Independență, dacă ar fi avut cu cine-l vota, ușor îl schimbai și era Decrația de Unire!”.

Vasile Nedelciuc susține că regretul  său ca politician este că n-a avut condițiile pe care le-au avut PAS-ul,  ca să obțină statutul de țară candidată la derare la UE. “Ei au făcu mult, mult mai mult decât noi”,  se arată convins fostul politician.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău