Vasile Nedelciuc | Soluția de securitate pentru Republica Moldova în acest moment nu este clară (AUDIO)

  • 24 August 2022 13:52
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova este acum foarte importantă pentru jocul geo-politic pentru că este plasată într-un loc în care se întretaie interesele mai multor state, însă pentru noi este fundamental, vital ca Ucraina să iasă întreagă din acest război sau cel puțin să existe, susține Vasile Nedelciuc, unul dintre deputații primului Parlament, semnatar al Declarației de Independență, fost președinte al Comisiei Parlamentare pentru Relații Externe. Acesta a declarat într-un interviu pentru Radio Chișinău că soluția de securitate pentru Republica Moldova în acest moment nu este clară. Chiar dacă am devenit candidați pentru aderarea la Uniunea Europeană, este nevoie de două, trei cicluri electorale pentru ca la putere să se afle forțe democratice, care vor promova acest curs și vor garanta intrarea noastră definitivă în UE.

Sfatul meu pentru cei de la guvernare ar fi să înțeleagă bine jocul marilor puteri, să facă relații de la persoane, relațiile personale sunt foarte importante, dar și instituționale cu occidentul, să le demonstreze occidentalilor că ei sunt cinstiți în discuții cu ei. Să nu facă jocul ca la Moscova, să spună una și la Londra și la Washington altceva. Și când occidentalii se vor convinge că avem clase politice stabile la Chișinău, care gândesc ca și ei, care au aceleași aspirații, tot mai mult și mai mulți vom fi aspirați, integrați într-un fel cu ei, înainte de a deveni formal membri NATO și se va găsi o soluție pentru noi. Soluția pentru noi astăzi nu e clară, chiar dacă am devenit candidați pentru aderarea la Uniunea Europeană. E  nevoie de o muncă lungă, eu zic că două trei alegeri consecutive, dacă vom avea la putere forțele democratice care vor promova acest curs, va garanta intrarea noastră definitivă”.

Totuși Vasile Nedelciuc  a subliniat că Republica Moldova se află profund încă în trecut, că „mentalitatea populației a majorității populației încă nu s-a schimbat și că noi nu avem o majoritate stabilă pe termen lung pentru a deveni grabnic membri ai Uniunii Europene. Continuăm încă să ne confruntăm cu probleme foarte mari nu numai de ordin economic, dar anume din mentalitatea populației și de faptul că nu am reușit să promovăm în instituțiile statului, la conducerea de la nivelurile cele de jos de la primării, diverse business-uri până la nivelul de vârf, oameni foarte instruiți, oameni cu mentalitate nouă, oameni care gândesc europenește. Putem încă să cădem sub influența Moscovei încă de multe ori. Depinde, bunăoară, de următoarele alegeri”.

Referitor la apartenența Republicii Moldova la Comunitatea Statelor Independente (CSI), fostul deputat al primului Parlament,  Vasile Nedecliuc, afirmă că aceasta este de fapt o pârghie prin care Rusia continuă să ne creeze multe probleme. În opinia fostului politician, în mod normal ar fi trebuit să ieșim din CSI  așa cum a ieșit Georgia,  în rezultatul războiului care a fost. Dar acum ieșirea nu e simplă de tot. „Eu cred că și Departamentul de Stat al SUA s-ar putea să-i încurajeze pe cei de la Chișinău să nu să se grăbească cu ieșirea din CSI. Dar este clar că noi ar trebui să ieșim din acest SCI. Pentru că asta ar arăta încă o dată alegătorilor din UE care trebuie să voteze pentru intrarea noastră în spațiul comunitar că noi nu ne mai vedem legați de Moscova, că populația acestei țări nu mai vrea cu Moscova” .

Întreaga emisiune poate fi ascultată în această seară, 24 august 2022 începând cu ora 20.10.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău