Vasile Cușcă: Ne propunem să dezvoltăm sistemul de servicii sociale pentru persoanele cu dizabilități din centrele de plasament cu accent pe viața independentă, trai în comunitate, incluziune și îngrijire calitativă

  • 31 Martie 15:48
Vasile Cușcă: Ne propunem să dezvoltăm sistemul de servicii sociale pentru persoanele cu dizabilități din centrele de plasament cu accent pe viața independentă, trai în comunitate, incluziune și îngrijire calitativă

Persoanele cu dizabilități, inclusiv cele din centrele de plasament, trebuie să aibă o viață cât mai independentă, în comunitate. Programul național de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități, pentru anii 2023-2027, prevede coordonarea politicii de dezinstituționalizare cu cele de asistență juridică, angajare în câmpul muncii, dezvoltarea locuințelor sociale. În ultimii ani au fost procurate 30 de imobile de care beneficiază peste 140 de persoane cu dizabilități. Planul a fost discutat astăzi în cadrul unor consultări publice, scrie Radio Chișinău.

Secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușcă a declarat că în anul 2022 au fost constatate unele probleme și rezerve în contextul implementării programului de dezinstituționalizare a peroanelor cu dizabilități, de aceea s-a decis modificarea planului, prin care se propune acțiuni mult mai țintite pentru anul 2023-2027:

S-a reușit în 2018-2022 să procurăm 30 de imobile și să dezinstituționalizăm în aceste servicii sociale circa 143 de persoane cu dizabilități.

Proiectul nou cuprinde două obiective generale, trei obiective specifice și 36 de acțiuni. Ne propunem coordonarea politicii de dezinstituționalizare cu politicile de asistență juridică, angajare în câmpul muncii, sănătate mentală, sănătate sexuală și reproductivă, dezvoltarea locuințelor sociale, precum și programele de dezvoltare regională și locală. În obiectivul doi ne propunem să dezvoltăm sistemul de servicii sociale pentru persoanele cu dizabilități din centrele de plasament cu accent pe viața independentă, trai în comunitate, incluziune și îngrijire calitativă” a spus Vasile Cușcă.

Directorul executiv al Fundației Validity Steven Allen, a accentuat în cadrul evenimentului că schimbările sunt posibile, iar un pas deja făcut este că Rep. Moldova a înțeles că dezinstituționalizarea este o prioritate:

„Oamenii sunt ființe vii nu doar încăperi, iar asta ține de demnitate, nu doar de eficiență și cost. Dezinstituționalizarea este puterea oamenilor de a decide unde vor ei să fie plasați. Scopul final este de a asigura oamenilor un trai decent în cadrul comunităților. Instituțiile sunt sursele majore pentru economia la nivel local. Îmi pare bine că înțelegeți că dezinstituționalizarea a devenit o prioritate națională în Republica Moldova este o chestiune complexă care oferă mai multe provocări”, a menționat Steven Allen.

În Rep. Moldova sunt opt centre de plasament pentru persoane cu dizabilități și în toate, servicii sunt gratuite, la fel ca și în casele comunitare.

În anul 2010 Republica Moldova a ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, angajându-se astfel în ajustarea legislației naționale la prevederile celei internaționale

Una dintre cele mai importante prevederi ale Convenției este asigurarea traiului independent în comunitate a persoanelor cu dizabilități.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:6,69 m/s
Sun
20
Mon
16
Tue
16
Wed
18
Thu
20
Arhivă Radio Chișinău