Varșovia compară atrocitățile de la Bucea cu masacrul lui de la Katyn

  • 13 Aprilie 2023 19:39
Varșovia compară atrocitățile de la Bucea cu masacrul lui de la Katyn

Președintele polonez Andrzej Duda a comparat joi abuzurile comise de forțele ruse la Bucea în cursul invaziei în Ucraina cu masacrul de la Katyn, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la descoperirea uciderii a mii de ofițeri polonezi comise de sovietici în perioada lui Stalin, relatează AFP

În urmă cu 80 de ani, naziștii au descoperit în pădurea de la Katyn, situată în regiunea Smolensk, în Rusia, corpurile a mii de ofițeri polonezi executați de poliția politică sovietică (NKVD) în 1940, masacru pe care Kremlinul a refuzat să-l recunoască până în anii 1990. 'Este unul dintre episoadele cele mai tragice ale istoriei noastre, aruncând o umbră teribilă asupra relațiilor ruso-poloneze', a afirmat președintele Duda, după ce a depus o jerbă de flori în memoria victimelor masacrului de la Katyn la Varșovia.

'Astăzi privim cu oroare... toate rapoartele, înregistrările video și fotografiile provenind de la Bucea și din alte locuri în Ucraina ocupate de ruși, unde oamenii au fost asasinați în același fel ca la Katyn', a adăugat el.

Procurorii Kievului afirmă că forțele ruse au ucis circa 1.400 de civili în sectorul Bucea, la nord de Kiev, unde corpurile celor uciși au fost descoperite după retragerea trupelor ruse la sfârșitul lunii martie 2022. Bucea a devenit de atunci simbolul crimelor de război comise de armata rusă de la începutul invaziei în Ucraina în februarie 2022.

'Autorii crimelor comise de ruși în Ucraina în cursul anului care s-a scurs trebuie să fie trași la răspundere pentru ca astfel de crime precum masacrul de la Katyn, ca și crimele comise în prezent de ruși în Ucraina să nu se mai producă niciodată', a declarat președintele polonez.

Masacrul de la Katyn este asociat unei alte tragedii, accidentul avionului la bordul căruia se afla președintele polonez Lech Kaczynski în timpul unei tentative aterizare pe aeroportul militar din Smolensk în 2010. Delegația poloneză, din care în afară de șeful statului mai făceau parte numeroși responsabili, urma să asiste la Katyn la o ceremonie de comemorare a masacrului. Toți cei 96 de pasageri ai aparatului au pierit atunci. Cauza accidentul a făcut obiectul unor controverse care a divizat Polonia, cercurile de dreapta poloneze evocând teza unui atentat, respinsă ca teorie a complotului de restul societății.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău