Varianta Omicron: Putem să dezvoltăm foarte repede un vaccin, afirmă un cercetător de la Universitatea Oxford

  • 27 Noiembrie 2021 15:24
Varianta Omicron: Putem să dezvoltăm foarte repede un vaccin, afirmă un cercetător de la Universitatea Oxford

Omul de știință britanic care a coordonat cercetările finalizate prin dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca-Oxford a declarat sâmbătă că un nou ser ar putea fi fabricat "foarte repede" împotriva variantei Omicron a noului coronavirus, informează AFP.

Profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, consideră că este "extrem de improbabil" ca noua variantă Omicron să se răspândească masiv în rândul populației deja vaccinate, "așa cum am văzut că s-a întâmplat anul trecut" cu varianta Delta.

Dar, dacă se va întâmpla acest lucru, "va fi posibil să acționăm foarte repede", a declarat cercetătorul britanic pentru BBC, deoarece "procedurile legate de dezvoltarea unui nou vaccin sunt din ce în ce mai eficiente", notează Agerpres.

Profesorul Pollard consideră totuși că vaccinurile actuale ar trebui să funcționeze împotriva noii tulpini, considerată îngrijorătoare de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), însă acest lucru nu va fi cunoscut cu siguranță decât în săptămânile următoare.

Niciun caz de infectare cu varianta Omicron nu a fost detectat până acum în Marea Britanie, una dintre cele mai afectate țări europene de pandemia de coronavirus, cu peste 144.500 de decese. Guvernul de la Londra a anunțat totuși, joi, restricții severe pentru pasagerii care sosesc în țară din șase țări africane, inclusiv din Africa de Sud, unde varianta Omicron a fost detectată pentru prima dată.

În Europa, un singur caz asociat variantei Omicron a fost descoperit în Belgia, un caz suspect a fost raportat în Germania și un altul în Republica Cehă. Șaizeci și una de persoane care au fost testate pozitiv la întoarcerea lor din Africa de Sud stârnesc îngrijorări și în Țările de Jos, însă, pentru moment, medicii olandezi nu putut să confirme dacă ele sunt purtătoare ale noii variante virale.

Varianta Omicron a fost identificată și în Malawi, Israel - la o persoană venită din Malawi -, Botswana și Hong Kong.

Într-un comunicat, compania AstraZeneca a anunțat că a "dezvoltat, în strânsă colaborare cu Universitatea Oxford, o platformă vaccinală ce permite o reacție rapidă la noile variante care pot să apară". Compania farmaceutică anglo-suedeză a precizat că "desfășoară deja cercetări în zonele în care noua variantă a fost detectată".

Producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech, Moderna și Novavax s-au declarat și ei încrezători în capacitatea serurilor lor de a combate eficient varianta Omicron.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
-0,92
Cer fragmentat
Umiditate:74 %
Vint:0,45 m/s
Tue
-3
Wed
-1
Thu
-2
Fri
2
Sat
0

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău