Varianta Omicron crește riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală (date preliminare ale OMS)

  • 02 Decembrie 2021 19:14
Varianta Omicron crește riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală (date preliminare ale OMS)

Riscul de reinfectare în cazul persoanelor care deja s-au infectat cu alte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 este sporit de varianta Omicron, au avertizat joi autoritățile sanitare din Africa de Sud și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează agenția EFE, potrivit Agerpres.

Cercetătorii din Africa de Sud, țara care a semnalat prima săptămâna trecută această nouă variantă detectată între timp în toate părțile lumii, își intensifică investigațiile pentru a înțelege transmisibilitatea, gravitatea și impactul acestei noi variante pentru vaccinarea, diagnosticarea și tratamentul COVID-19, menționează OMS într-un comunicat.

Deși încă nu se cunosc cu certitudine caracteristicile variantei Omicron, datele preliminare sugerează ''un risc crescut de reinfectare'', subliniază OMS.

În acest sens, o specialistă sud-africană în microbiologie, Anne von Gottberg, a confirmat că în țara sa a fost observată o creștere a reinfectărilor la persoane care s-au vindecat după infectarea cu varianta Delta. ''În populația noastră, care are o seroprevalență înaltă a virusului, adică multe persoane au avut o infectare anterioară, aceasta nu le protejează de o nouă infectare cu (varianta) Omicron'', a explicat ea.

Autoritățile sanitare sud-africane au cerut însă răbdare în a trage concluzii definitive înainte de a fi cunoscute caracteristicile noii variante a coronavirusului, pentru aceasta fiind nevoie în principal de rapoarte sistematice din partea spitalelor. Un medic sud-african care a tratat pacienți infectați cu varianta Omicron a susținut că aceștia aveau simptome ușoare, dar majoritatea erau tineri, așadar mai puțin predispuși la forme grave ale bolii.

Această nouă variantă provoacă îngrijorare întrucât prezintă peste 30 de mutații, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că varianta Omicron are o rezistență sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente și se transmite mai ușor decât Delta, cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a estimat joi că în lunile următoare Omicron ar putea lua locul variantei Delta ca variantă dominantă în Europa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău