Varianta indiană a coronavirusului, detectată ''în cel puțin 17 țări'' (OMS)

  • 28 Aprilie 2021 08:35
Varianta indiană a coronavirusului, detectată ''în cel puțin 17 țări'' (OMS)

Variantă indiană a coronavirusului, suspectată că ar fi scufundat India într-o criză sanitară majoră, a fost detectată în "cel puțin 17 țări", a anunțat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), notează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit OMS, varianta B.1.617, mai frecvent cunoscută sub numele de varianta indiană pentru că prima dată a apărut în India, a fost detectată în peste 1.200 de secvențe de genom, în "cel puțin 17 țări".

"Majoritatea secvențelor descărcate în baza de date GISAID provin din India, Regatul Unit, SUA și Singapore", a spus OMS în actualizarea săptămânală a pandemiei.

În ultimele zile, varianta a fost semnalată, de asemenea, în mai multe țări europene (Belgia, Elveția, Grecia, Italia).

Modelarea preliminară a OMS bazată pe secvențele descărcate în GISAID indică faptul că "B.1.617 are o rată de creștere mai mare decât alte variante care circulă în India, sugerând o contagiozitate mai mare".

OMS a clasificat recent această variantă ca 'variantă de interes", și nu ca "variantă preocupantă". Or, acest ultim nume ar indica faptul că varianta este mai periculoasă (o contagiozitate mai mare, mai letală și capabilă să scape imunizărilor vaccinale).

Și această variantă ridică încă întrebări. "Alte comportamente" pot fi, de asemenea, la originea recrudescenței cazurilor în India, a spus OMS, cum ar fi nerespectarea restricțiilor sanitare și adunările în masă.

Organizația a subliniat în continuare că alte variante aflate în circulație în prezent sunt, de asemenea, extrem de contagioase, dar combinația acestor doi factori "poate juca un rol în resurgența cazurilor" în India.

India se confruntă cu o explozie de cazuri, depășind luni un record mondial de 352.991 de noi contaminări și un record național de 2.812 decese, ridicând la 147,7 milioane numărul total de cazuri la nivel mondial.

"Cercetări suplimentare" mai ales cu privire la contagiozitatea, severitatea și riscul reinfectării cu varianta indiană "sunt necesare urgent" pentru a înțelege rolul pe care îl joacă în criza sanitară din India.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău