Varianta columbiană a SARS-CoV-2, Miu, se află la originea celui mai sângeros val al pandemiei din această țară

  • 03 Septembrie 2021 14:42
Varianta columbiană a SARS-CoV-2, Miu, se află la originea celui mai sângeros val al pandemiei din această țară

Noua variantă SARS-CoV-2 denumită ”miu”, identificată prima oară în Columbia în ianuarie și care potrivit OMS ar putea prezenta riscul rezistenței la vaccin, a devenit în prezent varianta predominantă în această țară și se află la originea celui mai sângeros val al pandemiei Covid-19, potrivit autorităților sanitare, relatează AFP.

”Miu este efectiv varianta predominantă în Columbia, iar ea este resposabilă de al treilea val” de contaminare - din aprilie în iunie 2021 -, a anunțat la un post local de radio o reprezentantă a Institutului Național columbian de Sănătate Marcela Mercado. ”Mai mult sau mai puțin de 60% dintre decesele pe care le-am secvențiat sunt din această linie”, a precizat ea, potrivit news.ro.

Contaminările și morțile au atins, în perioada aprilie-iunie 2021 un nou nivel-”record”, de 700 de morți pe zi, iar sistemul spitalicesc s-a aflat în pragul colapsului. Varianta B.1.621 - denumirea sa științifică - a fost clasată în august drept ”variantă de urmărit” de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Ea a apărut pentru prima oară pe coasta la Atlantic a Columbiei (nord) în ianuarie. Potrivit OMS, această variantă prezintă mutații care ar putea indica riscul unei ”scăpări imunitare”, adică o rezistență la vaccin -, iar studii suplimentare sunt necesare în vederea unei mai bune înțelegeri a caracteristicilor acesteia.

”A fost identificată deja în 43 de țări și a demonstrat o contagiozitate puternică”, a anunțat Marcela Mercado.

Columbia a depășit, în prezent, faza cea mai critică a pandemiei, însă înregistrează în continuare sub 100 de morți și 2.000 de infecții pe zi. Această îmbunătățire are drept cauză campania de vaccinare anticovid în curs, potrivit reprezentantei Institutului, în contextul în care 29% dintre cei 50 de milioane de columbieni au fost vaccinați.

”Am putea avea un vârf în octombrie”, a avertizat ea, ”pentru că există în continuare persoane” susceptibile să se contamineze și să ”alimenteze epidemia”. Variantele indiană (delta), britanică (alpha) și braziliană (gamma) circulă, de asemenea, în Columbia. Începând din martie 2020, Columbia a înregistrat aproape 125.000 de morți din cauza Covid-19, la 4,9 milioane de contaminări.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău